РТ: Ердоган саопштио да Макрон треба да „провери ментално здравље“ и да не разуме слободу вероисповести

25-10-2020 08:43:18 | | (L) Getty Images / Stefan Rousseau - PA Images / Contributor |


Турски председник Реџеп Таип Ердоган оптужио је свог француског колегу Емануела Макрона за "малтретирање" милиона муслимана након што су званичници најавили затварање радикалних џамија и сузбијање исламског екстремизма широм Француске.

„Шта је Макронов проблем са исламом и муслиманима? Потребан му је третман за ментално здравље“, рекао је Ердоган на састанку владајуће Странке правде и развоја, пренели су турски медији.

"Шта још рећи шефу државе који не разуме слободу веровања и који се тако односи према милионима припадника верске мањине у својој земљи? Пре свега, потребно је да провери ментално здравље."


Париз очигледно није импресиониран Ердогановим ставом о Макрону, касније осуђујући његове примедбе као „неприхватљиве“.


Ердоган је оштро критиковао реторику коју је Макрон применио у борби против исламског екстремизма у Француској. Почетком октобра, француски лидер је изјавио да је ислам широм света био у "кризи" због пораста фундаментализма. У истом говору, Макрон је извео низ корака усмерених на јачање секуларних вредности земље и сузбијање онога што је назвао „исламистичким сепаратизмом“. Турски председник осудио је Макронов став као „јасну провокацију“, оптуживши га да је циљао ислам како би „прикрио“ своје неуспехе у унутрашњој политици.

Француска влада поновила је своје обећање да ће сузбити радикални ислам након што је нација остала шокирана убиством Самјуела Патија. Наставника у средњој школи је у париском предграђу16. октобраодсечена глава од младог чеченског избеглице након што је својим ученицима показао цртани филм пророка Мохаммеда у оквиру часа о слободи изражавања. Као одговор на убиство, званичници су између осталог обећали да ће појачати надзор над финансирањем џамија и затворити џамије и муслиманске невладине организације оптужене за ширење мржње.

Извор:Восток/РТ