Саркисјан: Русија поуздан и активан посредник међу сукобљеним странама

25-10-2020 08:58:16 | | фото: © РИА Новости / Евгений Одиноков/ vostok.rs |


Јерменски председник Армен Саркисјан уверен једа ће Русија пружити помоћ Јерменији ако буде нападнута.


„Председник Путин изјавио је да ће Русија поштовати све своје споразуме са Јерменијом и то је веома јасан знак. Мислим да је то важно за Русију, руску политику, у целини за Кавказ, и конкретно за јужни Кавказ, врата која воде у Турску, Иран, на Блиски исток, у централну Азију“, навео је Саркисјан у интервјуу за египатско издање „Ал-Ахрам Викли“.

Јерменски председник је посебно истакао војно-политичке споразуме између две земље као и чињеницу да је Јерменија један од оснивача Организације Споразума о колективној безбедности (ОДКБ).

„Русија ће стати уз Јерменију као стратешки савезник, ако Јерменија буде нападнута“, уверен је он.

Говорећи о актуелном сукобу у Нагорно-Карабаху Саркисјан је истакао да је Русија поуздан и активан посредник међу сукобљеним странама.

„Улога Русије је овде веома важна, она је показала своју приврженост трагању за мирним решењем сукоба, а 10. октобра је била посредник између две стране у успостављању режима прекида ватре. Треба признати да је то био смео, правовремени корак иако азербејџанска страна и даље остаје на својим агресивним, деструктивним позицијама“, закључио је председник Јерменије.

Читајте више на Сукоб у Нагорно-Карабаху - преглед ситуације