РТ: САД именовале првог амбасадора у Венецуели после десет година усред тешких односа и санкција

19-11-2020 12:12:38 | | фото: © (L) US Virtual Embassy, Venezuela; (R) Reuters / Man |


Сједињене Америчке Државе су одредиле свог првог амбасадора у Венецуели од 2010. године. Џејмс Стори, који је водио „виртуелну амбасаду“ из суседне Колумбије, претходно је говорио да ће радити на транзицији власти у Каракасу.

Његово именовање потврдило је гласање у Сенату. Претходно је водио америчку „виртуелну амбасаду“ док је служио као отправник послова у Јединици за послове Венецуеле у Боготи, главном граду суседа Венецуеле, Колумбије.


Вашингтон и Каракас нису размењивали амбасадоре од 2010. године када је тадашњи венецуелански лидер Хуго Чавез одбио да прихвати кандидата Барака Обаме, Ларија Палмера за америчког изасланика. Чавез је рекао да је Палмер прекршио "сва правила дипломатије" након што је оптужио Каракас за подршку левичарским милитантима ФАРК-а у Колумбији. Вашингтон је узвратио укидањем визе венецуеланском изасланику Бернарду Алварезу Херери.


Дипломатске везе су се додатно погоршале 2018. године када је председник Николас Мадуро протерао Тода Робинсона, шефа америчке мисије у Каракасу, оптужујући дипломату да против њега планира „војну, економску и политичку заверу“.


Вашингтон отворено подржава смену Мадура, те подржава опозиционара политичара Хуана Гваида којег је раније парламент земље под контролом опозиције изабрао за "привременог председника", те је увео опсежне санкције против Венецуеле.


У марту је Министарство правде САД-а оптужило Мадура и неколико других високих венецуеланских званичника за корупцију, трговину дрогом и „нарко-тероризам“.


Мадуро у међувремену оптужује САД да се меша у унутрашње послове земље и да планира да га сруши путем државног удара. Такође је осудио санкције, рекавши да оне наносе штету обичним грађанима.

Стори ће вероватно наставити да ради из Боготе јер он отворено подржава чврст став администрације Доналда Трампа према Венецуели. Током поступка потврде његовог именовања у августу, дипломата је Мадура означио као „нелегитимног“ и позвао на „уставну транзицију“ власти у земљи.

„Ако будем изабран, неуморно ћу сарађивати са својим тимом како бих осигурао да ова транзиција буде успешна“, рекао је пред Одбором за спољне односе Сената.

Није јасно да ли ће именовање Сторија променити улогу Елиота Абрамса, америчког специјалног представника за Венецуелу. Његова улога је званично проширена почетком ове године, укључујући и Иран.

Познат по својим јастребовским спољнополитичким погледима, Абрамс је повезан са подршком Вашингтона антивладиним снагама у Централној Америци током 1980-их. 1991. године признао је кривицу због ускраћивања информација Конгреса о тајном програму финансирања побуњеника у Никарагви.

Извор:Восток/РТ