РТ: „Морају бити опрезни да им очи не би испале“: Пекинг упозорио алијансу „Пет очију“ да се не меша у послове Хонг Конга

19-11-2020 04:06:48 | | фото: © REUTERS/Carlos Garcia Rawlins / RT/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Кине одговорило је савезу "Пет очију" (алијанса обавjештајних служби САД, Новог Зеланда, Аустралије, Канаде и Велике Британије)и упозорило га да се не меша у унутрашњу политику Кине, након што је обавештајна коалиција позвала Пекинг да преиспита своје акције у Хонг Конгу.

Говорећи на прес конференцији, портпарол Министарства спољних послова Жао Лиџиан изразио је снажно незадовољство и чврсто противљење земљама "Пет очију" због њихових флагрантних кршења међународног права и основних норми међународних односа, након коментара западних савезника у среду.

"Без обзира да ли имају пет или десет очију, све док се усуђују да наштете кинеском суверенитету, безбедности и развојним интересима, морају бити опрезни да им очи не би испале."


Његово саопштење односи се на заједничке примедбе савеза "Пет очију", који чине Аустралија, Канада, Нови Зеланд, Велика Британија и Сједињене Државе.

У саопштењу обавештајне алијансе од среде се каже: "Позивамо кинеске централне власти да преиспитају своје поступке против изабраног законодавног тела Хонгконга и одмах врате чланове законодавног савета."

Портпарол је упозорио алијансу да „не даје неодговорне коментаре на послове Хонг Конга, који су унутрашњи интереси Кине“, и поновио да је бивша британска колонија „неодвојиви део Кине“.

"Природно је и праведно да они који воле земљу и Хонг Конг владају Хонг Конгом, а они који се противе Кини да створе хаос у Хонг Конгу."


Саопштење "Пет очију" посебно се односи на протеривање четири опозициона члана из законодавног тела Хонг Конга прошле недеље, након што је Пекинг дао администрацији Кери Лам нова овлашћења за борбу против „непатриотских“ неистомишљеника.

Отпуштање четворице посланика изазвало је масовне оставке међу опозицијом. Жао је додао да је тај потез био "легалан и разуман".

Извор:Восток/РТ