ЕУ: Припремамо следећи циклус санкција као одговор на бруталност коју су белоруске власти показале према народу

20-11-2020 11:09:15 | | фото: © РИА Новости / Виктор Толочко/ vostok.rs |


Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ потврдио је одлуку министара спољних послова држава-чланица ЕУ о припреми трећег пакета индивидуалних санкција Белорусији.


„Данас смо се договорили да припремимо следећи циклус санкција као одговор на бруталност коју су белоруске власти показале према народу. Те санкције ће поново погодити физичка лица, али и организације и директоре компанија“, рекао је Борељ на конференцији за новинаре након састанка европских министара спољних послова у Бриселу.

Борељ је додао да је служба за спољну политику ЕУ припремила извештај о целокупном спектру односа са Белорусијом, који је достављен државама-чланицама, а о њему ће се расправљати на следећем састанку савета министара спољних послова ЕУ.

Истакао је да ће сва средства Европске уније, која су првобитно била намењена Белорусији, бити предата искључиво цивилном друштву и да никакав новац неће бити на располагању белоруских власти.

„Средства ће бити пребачена преко невладиних организација и међународних организација. Уверавам вас да ниједан евро из Европске уније неће стићи Лукашенковом режиму“, рекао је он.