Војска Србије испраћа патријарха Иринеја

21-11-2020 03:41:17 | | фото: © Министарство одбране Србије/ vostok.rs |


Припадници Војске Србије заједно са својим народом испраћају Његову Светост патријарха србског Иринеја, који је преминуо јуче у 7.07 часова у војној ковид болници „Карабурма“ од последица вируса Ковид-19, саопштило је Министарство одбране.

фото: Министарство одбране Србије


Припадници Гарде Војске Србије носили су ковчег са земним остацима патријарха Иринеја и формирали почасне шпалире испред Саборне цркве у којој је одржана Света литургија и Храма Светог Саве где ће патријарх Иринеј бити сахрањен. На тај начин симболично се потврђује традиционално јединство Војске и Српске православне цркве као вековних и трајних стубова државе Србије.

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић упутио је Светом архијерејском синоду Српске православне цркве телеграм саучешћа поводом смрти Његове Светости патријарха србског Иринеја у коме се истиче:

“Наш србски народ је имао велике патријархе и људе, а патријарх Иринеј је био један од њих. Онакав каквог је тражило ово време и каквог је желео наш народ. Зато је, ношен поштовањем свога народа, и он бивао сваким даном све већи, све ближи и све милији сваком нашем домаћину, свакој Српкињи и Србину, ма где живели. Патријарх Иринеј је био велики човек српске цркве, православља и нашег србског народа”, наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића.

фото: Министарство одбране Србије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић изражавајући саучешће поводом упокојења патријарха Иринеја нагласио је да је „тужна вест о смрти србског патријарха потресла сваког човека у нашој земљи“ и да су „његов живот и борба за добро, инспирација свима нама и подстрек да чинимо више несебичних ствари, а да се сећамо речи које нам је упућивао, нарочито онда када друге утехе није било“.

Поред бројних заслуга за државу Србију и Српску православу цркву, патријарх Иринеј подржао је и био велики заговорник иницијативе за увођење верске службе у Војску Србије 2011. године. На свечаности потписивања Споразума о увођењу верске службе у Војску Србије патријарх Иринеј оценио је тај чин као историјски значајан и за Српску православну цркву и за Војску Србије. Увођењем војних свештеника омогућено је још веће присуство традиционалне културе и духовности у нашој војсци и да ће војни свештеници унети већи квалитет у живот и војну службу, као и дух родољубља и духовности, оценио је тада патријарх Иринеј, посебно истичући симболику да је Споразум потписан на Видовдан - национални празник србског народа и цркве.

Патријарх Иринеј је у бројним приликама и радо био са припадницима Војске Србије, нарочито поводом значајних празника и освештавања богослужбених простора у командама, јединицама и установама Војске Србије.

Сахрана 45. поглавара Српске православне цркве патријарха Иринеја биће у недељу 22. новембра у крипти Храма Светог Саве. Остаће упамћен и по томе што је патријарх у чије време је највише уложено у завршетак Храма на Врачару, где ће бити први патријарх Српске православне цркве који је у њему сахрањен.