Србија нема аспирације да постане чланица НАТО-а

24-11-2020 08:51:39 | | фото: © Министарство одбране Србије/ vostok.rs |


Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић истакао је приликом сусрета са амбасадором Краљевине Холандије Жилом Плухом, да наша земља нема аспирације да постане чланица НАТО-а и да је учешће у Програму Партнерство за мир оптималан оквир сарадње.


Стефановић је на састанку, којем је присуствовао и шеф НАТО војне канцеларије за везу бригадни генерал Томазо Витале, пошто је Краљевина Холандија НАТО амбасада за контакт са Републиком Србијом, посебно указао на значај сарадње Војске Србије и КФОР-a на спровођењу Резолуције 1244 СБ УН и Војнотехничког споразума.

Плух је оценио сарадњу Србије и НАТО обострано корисном и указао на могућност коришћења логистичких капацитета НАТО-а у оквиру медицинске сарадње у сузбијању пандемије COVID-19.

Генерал Витале је похвалио изузетан професионализам припадника Војске Србије, посебно истичући да је Србија поуздан партнер који има кључну улогу за стабилност у региону.

Он је нагласио пуну посвећеност НАТО стране да одржи бројно стање КФОР-а и да испуњава све обавезе из додељеног мандата.