Захарова: У потпуности треба поштовати све тачке Споразума о отвореном небу

24-11-2020 10:32:17 | | фото: © РИА Новости / МИД РФ/ vostok.rs |


Русија сматра да у потпуности треба поштовати све тачке Споразума о отвореном небу, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова за телевизију „Русија-24“.

„Споразуми се морају реализовати у потпуности, а не селективно, како су то многи наши западни партнери научили и савршено савладали. Поћи ћемо од онога што је написано, забележено, од чега произилази овај споразум, од чега се састоји и све мора бити јасно спроведено. Нашим партнерима смо о томе већ рекли и то стално понављамо и у јавности", приметила је Захарова.

Она је скренула пажњу да поред директних политичких корака „из неког разлога западни партнери сматрају да је потребно сваку акцију повезати са неком врстом информативне кампање и од овога направити још један скандал, измислити нешто што не постоји, а Русију оптужити за оно за шта смо можда сами криви“.

Према њеним речима, у случају Споразума о отвореном небу ситуација ескалира већ неколико година сталним неоснованим оптужбама против Русије.

САД су 22. новембра званично изашле из Споразума о отвореном небу. Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће Москва тражити чврсте гаранције од држава преосталих у Споразуму о отвореном небу да ће испуњавати своје обавезе.