РТ: Изградња руског гасовода „Северни ток 2“ наставља се следећег месеца

29-11-2020 10:31:03 | | фото: © Nord Stream 2 / Axel Schmidt / RT/ vostok.rs |


Упркос све већем америчком притиску на пројекат гасовода "Северни ток 2", компанија која стоји иза руског гасовода "Северни ток 2" АГ најавила је планове да у децембру након једногодишње паузе настави радове на постављању цеви у Балтичком мору.

„Планирамо да ове године наставимо радове на полагању цеви у ексклузивној економској зони Немачке“, потврдио је за руске медије оператер пројекта.


Компанија није открила име брода који ће користити, али је обећала да ће га објавити касније.


Два брода под руском заставом "Академик Черски" и "Фортуна" могли би бити главни кандидати за овај посао. Први се сматрао јединим пловилом који испуњава све неопходне техничке услове за завршетак изградње гасовода, пре него што је Данска агенција за енергетику (ДЕА) дала зелено светло за употребу бродова са усидреним положајем, којима је било забрањено извођење радова према ранијим правилима.

Према подацима "Марин трафик", "Академик Черскии" испловио је у четвртак из немачке луке Мукран и тренутно је под статусом „ограничене управљивости“ у Балтичком мору у близини обале руске Калињинградске области. У међувремену, "Фортуна" је примећена у немачким водама у близини луке Висмар.

Пре него што је оператер Северног тока 2 потврдио своје планове, немачки "НДР" известио је да ће се изградња завршног кратког дела гасовода наставити већ 5. децембра.Извештај се позива на саопштење "Балтик си њотервејс" и "Шипинг офис" у Стралсунду. Агенција је наводи да је око 75 километара гасне везе дуге 1.224 км остало недовршено, а око 16 километара лежи у искључивој немачкој економској зони, а остатак у данским водама.

Извор:Восток/РТ