Лавров: Неприхватљива одлука Спортског арбитражног суда

27-12-2020 10:46:07 | | фото: © Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Mинистар спољних послова Сергеј Лавров назвао је неприхватљивом одлуку Спортског арбитражног суда (ЦАС) о забрани руском руководству да присуствује Олимпијади.


„Ако добро разумем, дозвола да се на спортским униформама имају национални симболи такође представља попуштање у поређењу са оним на Олимпијским играма 2018. године. Нејасна је и, мислим, неприхватљива одредба која се тиче забране државним лидерима да присуствују спортским такмичењима, мада има и трунку пристојности, где се каже да, осим у случајевима када се шефу државе или владе, где се такмичење одржава, пошаље лично позив “, додао је Лавров за "Меч" ТВ, преносе РИА Новости.


Према његовим речима, „након одлуке ЦАС-а сви ћемо донети праве закључке“. Додао је да је најважније да не постоји колективна одговорност, а „чисти“ спортисти имају право, у складу са одлуком своје федерације, да буду укључени у национални тим за учешће на Олимпијади.

"Генерално, категорично сам против допинга као таквог. То, између осталог, уништава и здравље. Али постоје и ствари које, верујем, треба елиминисати у међународном покрету за чистоћу спорта.Већ дуго радимо са ВАДА-ом, иако смо у некој фази потценили потребу за радом у овој структури. Добро је што је криза са РУСАДОМ коначно готова “, нагласио је Лавров.

ЦАС је 17. децембра објавио одлуку о спору између Светске антидопинг агенције (ВАДА) и Руске антидопинг агенције (РУСАДА) у којој се наводи да руски спортисти не могу да учествују на великим међународним такмичењима, укључујући Олимпијске и Параолимпијске игре, под заставом Русије до децембра. 2022 године. Наступ руских спортиста у неутралном статусу није забрањен.

Остале тачке одлуке ЦАС укључују забрану подношења пријава за одржавање великих турнира, изузеће руских званичника са Олимпијских и Параолимпијских игара и новчану казну као накнаду за трошкове ВАДА-е. Обе стране у поступку изјавиле су да нису у потпуности задовољне одлуком.