Зоран Грбић: Милановић, успон Хрватске ка цивилизованој држави

25-08-2016 04:38:33 | | / mojenovosti.com |

Ако имамо у виду да је министар Павелић говорио да “трећину Срба треба побити, трећину протерати а трећину покатоличити“, мора се признати да недавне изјаве бившег министра Милановића представљају огроман цивилизацијски помак за Хрватску државу.


Степинац је у истом времену говорио “ни у мора мјере, ни у Влаха вјере“. Пре тог рата, министар Миле Будак, Павелићев нећак и лични лекар, у својој књизи објављеној у САД (“Хрватски народ у борби за самосталну и независну Хрватску државу“) предвиђа рат као једино решење за хрватски народ. “Ми имамо не само право него и дужност тражити од овдашњег православног живља да тај живаљ увиди што јест и да се према томе снађе. Имамо право говорити, ако је тко Србин има Србију, и то је његова домовина“, говорио је министар Миле Будак.


И пред почетак претходног рата, тадашњи министар одбране Хрватске у чувеном тајном снимку из Старог Градца, јасно је најавио “То неће бити рат. Да, да – него ће бит грађански рат у коме нема милости ни према коме. Ни према жени, ни према дјеци. У стан, једноставно – бомбе у стан породични“. “Дође се у стан, курир, појави се на вратима – дум, дум! (…) Који су најопаснији, могу бити убијени на вратима. Није у питању нити жена нити дјеца, ништа то, то се не пита“. “А Книн ћемо ријешит тако што ћемо покасапити“. [1] [2]


Узгред, у Хрватској су током Другог светског рата Срби морали да носе ознаку “P“, као знак да су православци, и нису могли да се крећу дању по Загребу, ни да користе ћирилицу, која је била забрањена. Данас су и ту узнапредовали. Само је ћирилица забрањена.


Због тога не треба бити превише строг у осуди речи министра Зорана Милановића. То је само наставак традиције, чиме се он уосталом и дичи, наводећи своје претке усташе. И овако блажа реторика, у односу на ону из историје, показатељ је да Хрватски политичари незадрживо напредују ка стварању Хрватске цивилизоване државе. Судећи по његовим изјавама, које су блаже, али ипак не превише, биће то дуг, дуг пут. Али сваки напредак је добар, и то свакако треба поздравити.


Ево на пример, ако узмемо у обзир само његове изјаве из претходне године, види се очигледни цивилизацијски напредак. Тада је у јеку избегличке кризе Србију назвао “мухама“ а Хрватску “орао“ (“Орао не лови мухе. Ми смо орао“ [3]). Своју потпуну неспособност да организује државу тако да кроз њу избеглице прођу безбедно, скривао је тако што је оптуживао Србију. Па је тако Србију назвао “случајна држава, неорганизована“, “Није чланица Европске уније и не функционише као држава“ [4]. И као врхунац, рекао је да “Мађарска гради зид према Србима, према барбарима“ [5]. И за крај његових прошлогодишњих бисера којима је правдао своју очигледну министарску неспособност, био је и један хумористички – “Хрватска је старија, паметнија“ [6].


Очигледно је да су његове најновије изјаве прави еволуциони скок, велики корак ка цивилизованом понашању хрватских државника. То што је рекао да је “Србија шака јада, мали народ“, није чак ни само духовито, него урнебесно смешно. Бивши премијер мале државе, са малим балканским народом, који има проблем са идентитетом, сопственом историјом, па чак и језиком, назива Србе малим народом. Па шта је то ако није смешно? Комплекси не могу да се сакрију, они увек избијају онда кад више не могу да се истрпе.


Хрватска је независност прогласила 1992. године и тиме остварила свој “тисућлећни сан“. Више је него разумно било очекивати да након остварења тог сна, а поготово након уласка у Европску унију, Хрватска потпуно окрене леђа прошлости и дојучерашњем “агресору“ и “окупатору“. Али њихови политичари и бројна удружења се непрекидно осврћу у прошлост и стално за све окривљују Србију. Једна разумна политика би била окретање према ЕУ и будућности, и грађењу што бољих односа са суседима. Али таква политика важи само за оне државе које су сигурне у сопствену историју, које немају нерешене проблеме и недоумице из прошлости и које слободно могу да гледају у будућност. Оне друге државе се стално окрећу у прошлост, нарочито у време избора.


И мислим да је у томе, у изборима, кључна ствар за тумачење читаве ове најновије ујдурме са Миланковићем. И због тога верујем да ови тајни снимци само наизглед личе на тајне снимке министра Шпегеља. Јер, само један од тих снимака направила је ДБ.


Пре свега, требало би се запитати због чега су се снимци појавили баш у овом тренутку? Ко их је послао, кад су на састанку са Милановићем били само “бранитељи“? Само дан пре појаве тих снимака, премијер Вучић је на конференцији за штампу најавио да званичници Србије више неће одговарати на провокације из Хрватске. Због тога, коме је у интересу у Хрватској да ипак изазове реаговања у Србији? Ако бих морао да погађам, највише је вероватно да је објављивање снимка иницирао, или барем аминовао, сам Миланковић, баш да би изазвао реакцију Србије. Због тога што би само он имао највише користи од тога. Напади из Србије на хрватске политичаре пред изборе, аутоматски подижу рејтинг тих политичара. Због тога се најискреније надам да Србија неће насести на ту провокацију, као што се надам да ће политичари као Миланковић након избора завршити на истом оном месту у историји на коме су његови узори и претходници.


[1] http://www.kurir.rs/ko-je-bio-martin-spegelj-hrvatski-general-koji-je-hteo-da-kolje-srbe-clanak-1362149

[2] http://www.kurir.rs/kako-smo-snimili-naoruzavanje-hrvata-imali-smo-spegelja-ali-ne-i-naredenje-da-ga-hapsimo-clanak-1365515

[3] http://www.blic.rs/vesti/drustvo/milanovic-hrvatska-je-orao-a-srbija-muva-orao-ne-lovi-muve/bjxsels

[4] http://www.blic.rs/vesti/politika/milanovic-nastavlja-da-provocira-srbija-je-slucajna-drzava/1ysvzxc

[5] http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/region/2049318/milanovic-srbe-nazvao-varvarima.html

[6] http://www.blic.rs/vesti/politika/milanovic-napada-i-vredja-hrvatska-je-starija-i-pametnija-a-srbi-su-varvari/zncbfmp

Извор: Видовдан