Састанак Путина Алијева и Пашињана у Москви

11-01-2021 08:07:27 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Трилатерални преговори председника Владимира Путина, лидера Азербејџана Илхама Алијева и премијера Јерменије Никола Пашињана биће одржани данас у Москви на иницијативу шефа председника Путина.


Прес-служба Кремља је саопштила да стране намеравају да разговарају о току реализације изјаве лидера три земље о Нагорно-Карабаху, усвојене 9. новембра 2020. године, као и да размотре кораке за решавање проблема у том региону.

Према информацијама прес-службе, посебна пажња биће посвећена питањима пружања помоћи становницима подручја која су погођена услед ратних дејстава, као и деблокади и развоју трговинско-економских и саобраћајних веза. Поред тога, планирани су одвојени разговори Путина са Алијевим и Пашињаном.

С тим у вези, прес-служба је пренела да је руски лидер разговарао телефоном са председником Француске Емануелом Макроном о питањима у вези најављеног састанка тројице лидера.

У саопштењу је додато да је Макрон подржао напоре Русије у доприношењу регулисања ситуације у Карабаху. Председници су истакли да је важно пружање хуманитарне помоћи становницима региона, укључујући и преко специјализованих међународних организација.

Истовремено, портпаролка јерменског премијера Мане Геворгјан изјавила је да на најављеном трилатералном састанку у Москви није планирано потписавање докумената који се тичу решавања карабашког питања или неких других територијалних питања. Према речима портпаролка, планирана агенда састанка лидера је и економске природе.

„Уколико током састанка буду постигнути споразуми по питању дневног реда, односно у вези економских тема, размене заробљеникаи питања несталих, могуће је потписивање заједничке изјаве након састанка“, рекла је она.