Путин, Пашињан и Алијев потписали заједничку изјаву о развоју Нагорно-Карабаха

11-01-2021 04:35:04 | | фото: © РИА Новости / Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Након разговора у Кремљу, председник Владимир Путин, јерменски премијер Никол Пашињан и азербејџански председник Илхам Алијев потписали су заједничку изјаву о развоју Нагорно-Карабаха.


Према речима руског лидера, план за спровођење споразума ускоро ће представити заменици премијера три земље. Они ће предводити радну групу која ће се бавити обновом економских, трговинских и саобраћајних веза, као и отварањем граница у Нагорно-Карабаху. Поред тога, формираће се радне стручне подгрупе.

„Сигуран сам да ће примена ових споразума бити од користи и јерменском и азербејџанском народу и, без икакве сумње, користиће региону у целини, а самим тим и интересима Руске Федерације“, нагласио је ПутинПашињан се сложио да ће споразуми постигнути на састанку у Москви довести до већих безбедносних гаранција у Карабаху и помоћи у промени економске слике региона.


„Прошла су два месеца од прекида ватре, а чињеница да су се данас лидери три земље који су потписали изјаву од 9. и 10. новембра окупили у Москви, сугерише да смо одлучни у постизању резултата, одлучни да подвучемо црту испод свих дешавања која су се дешавала у септембру-новембру“, додао је Алијев.