РТ: „Политички опортунизам“: САД ставиле Кубу налисту држава спонзора тероризма неколико дана пре Трамповог одласка

12-01-2021 07:38:55 | | фото: © Reuters / Alexandre Meneghini / RT/ vostok.rs |


Трампова администрација вратила је Кубу на америчку листу државa спонзора тероризма, што је последњи у низу дипломатских корака предузетих само неколико дана пре него што изабрани председник Џо Бајден преузме дужност.


Потез враћа Кубу на црну листу, излажући је широком спектру санкција и ограничења, пет година након што је администрација Обаме-Бајдена нешто побољшала односе са комунистичком нацијом и смањила њену изолацију. Потез оставља још једну дипломатску конфузију за бајденову администрацију након што нови председник ступи на дужност 20. јануара.


Амерички државни секретар Мајк Помпео устврдио је да је Куба у више наврата пружала подршку међународном тероризму пружајући уточиште терористима. Устврдио је да кубанској влади треба ускратити ресурсе које користи за угњетавање кубанског народа, те да САД треба да се супротставе њеном „злоћудном мешању у Венецуели и остатку западне хемисфере“.

Хавана је осудила америчке санкције, прогласивши их „политичким опортунизмом“.

"Осуђујемо циничну и лицемерну квалификацију Кубе као државе спонзора тероризма, коју су саопштиле Сједињене Државе", саопштио је кубански министар спољних послова Бруно Родригез.

Овај потез такође је наишао на критике Демократске странке, а неки посланици су поновили огорчење Кубе због њеног повратка на црну листу.

Сенатор Патрик Лихи осудио је одлуку рекавши: „Ова безобразно политизована ознака исмева оно што је било објективно мерило активне подршке страних влада тероризму. Овде не постоји ништа тако“. Сугерисао је да Помпео намерно тежи да "учини ствари што је могуће тежим" за Бајдена, који је био Обамин потпредседник током побољшања односа међу државама.

Пре само два дана Помпео је и објавио да укида сва „самонаметнута ограничења“ у америчким дипломатским пословима са Тајваном, што је изазвало осуду Кине. А у недељу, Помпео је рекао да администрација такође планира да одреди Хути побуњенике у Јемену као страну терористичку организацију, одлуку која ступа на снагу дан пре него што је предвиђено да Бајден званично постане председник.