РТ: „Спутњик лајт“: У Русији почиње тестирање једнократне дозе вакцине на бази „Спутњик V“

12-01-2021 09:18:32 | | фото: © Reuters / Anton Vaganov / RT/ vostok.rs |


У Русији су започета испитивања поједностављене верзије вакцине за коронавирус "Спутник В". Иако пружа мању заштиту, очекује се да ће решење бити лакше дистрибуирати и користити у хитним сценаријима масовне вакцинације.

Испитивања варијанте вакцине, назване „Спутник лајт“, започела су у Русији у петак, према саопштењу Националног регистра медицинских лекова. Каже се да ће у првој фази испитивања учествовати око 150 људи који су се добровољно пријавили. Тестирање ће се обавити у три медицинске установе, смештене у Москви и Санкт Петербургу.


За разлику од вакцине "Спутник В", која се даје у две дозе у размаку од две недеље, лајт верзија долази у облику једне вакцине. Ново решење против коронавируса је у основи једна од две компоненте оригиналног "Спутњика V", рекао је шеф Руског фонда за директна улагања (РДИФ) Кирил Дмитриев за РТ. Иако нуди слабију заштиту на краћи временски период у поређењу са "Спутник V" са две дозе, добро дође као решење за заустављање већих епидемија.


„То је некако попут сезонске вакцине против грипа ... Узимате је пре зиме и штити вас преко зиме. То би радио `Спутњик В лајт`“, објаснио је Дмитријев.

Очекује се да ће поједностављено решење имати око 85 процената ефикасности, рекао је прошлог месеца Александар Гинтсбург, шеф московског Института "Гамалеј" који је развио основну вакцину.

Нова верзија такође ће пружити имунитет на краћи временски период, процењен на три до четири месеца. Истовремено, верује се да чак и ако вакцина не успе у потпуности да заштити примаоца од коронавируса, вакцинисана особа доживела би коронавирус само у његовом блажем облику. Још једна погодност нове верзије је та што вакцинисана особа може добити другу компоненту "Спутњика V" три месеца након прве, објаснио је Гинтсбург.


Подразумева се да ће се лајт верзија вакцине извозити само у земље којима је потребна, док ће руски грађани и даље примати редовни "Спутник В" у две дозе. Произвођачи вакцине треба да убрзају производњу, са око четири милиона доза за које се очекује да ће бити спремен у наредних месец дана, рекао је Гинтсбург у понедељак.

Извор:Восток/РТ