Икона поклоњена Лаврову вриједна 12,5 милиона евра

12-01-2021 10:09:45 | | фото: rtvbn.com/ vostok.rs |

Спорна позлаћена икона, стара 300 година из Лугањска, коју је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, вриједна, невјероватних, 12,5 милиона евра била је похрањену у депозиту Банке Српске у стечају, која је преузела бившу УКИО банку, сазнаје БН ТВ од извора блиских Додиковом кабинету.


Према тврдњама тог извора, Додику је сервирана прича да имају поклон за Лаврова, позлаћену икону, која је похрањена у депозиту Банке Српске, остала иза власника УКИО банке, чији си власници били Литванци и да ће тиме обрадовати руског шефа дипломатије и још више учврстити своје пријатељске везе са Русијом.


Образложење Додику, према томе извору, је било да ће тим поклоном само вратити Русији оно што им и припада, а тиме још више оснажити своје везе са том земљом, преносиРТВБН.

Сам чин предаје поклона у Источном Сарајеву био је, како тврди извор
РТВБН, изван свих протокола. Један од Додикових савјетника, прича он, на састанак са Лавровим је увео двије ТВ камере како би снимиле чин уручења поклона, Прије саме церемоније уручења, открива он, тај савјетник је такође пренио и информацију да са Лавровим жели да се чује и Емир Кустурица...

Лавров је прихватио да разговара са Кустурицом и након краћег разговора услиједило је и сликање и уручење иконе, за коју се накнадно испоставило да је украдена и да припада Украјини,

Шеф руске дипломатије је спорну икону одмах вратио у амбасаду БиХ у Москви уз пропратно писмо да је враћа дародавцу док Интерпол не утврди поријекло те иконе.

Као што није познато откуда икона у депозиту Банке Српске у стечају, тако није званично познато ни како је унесена у БиХ, гдје је, како је саопштено из Додиковог кабинета, похрањена у његовом сефу.

Амбасадор БиХ у Москви Жељко Самарџија је признао да је икону предао у Додиков кабинет, али не и како је она унесена у земљу.

Коментаришући "аферу икона" Додик је рекао да је у питању породична икона и да ће бити враћена тој породици, наводећи да ту нема ништа спорно и да су медији све измислили.

Извор близак Додиковом кабинету, тврди да људи око Додика сада размишљају да израде копију исте како би сакрили оргинал, а прича о икони о "тричавих" 300 евра коју је пласирао портпарол СНСД-а Радован Ковачевић имала смисла за излаз из ове ситуације.

Хоће ли се бура око иконе стишати тако што ће се појавити плагијат или ће као што је и попримила свјетске размјере неког да одува. У сваком случају ово је преседан тежак, који Републику Српску може коштати пуно, јер се први пут дешава да један државник враћа поклон дародавцу и сугерише да Интерпол утврди поријекло тог дара, у овом случају иконе.

Да подсјетимо да је СРНА пренијела вијест с фотографијом да је Додик поклонио Лаврову позлаћену икону стару 300 година пронађену у Лугањску.

Извор: РТВБН