РТ: „Можда никада нећемо наћи нултог пацијента“: СЗО позива на опрез у вези са приписивањем почетка пандемије коронавируса

16-01-2021 08:41:24 | | фото: © Reuters / Gleb Garanich / RT/ vostok.rs |


Идентитет почетног случаја коронавируса, такозваног „нултог пацијента“, могао би заувек остати мистерија, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО), позивајући земље да појачају сарадњу и размену информација у настојању да победе болест.


„Морамо бити веома опрезни у вези са употребом фразе `нултог пацијента` коју многи људи означавају као први почетни случај. Можда никада нећемо сазнати ко је нулти пацијент“, рекла је Мариа Ван Керхоф, технички шеф СЗО-а за коронавирус на конференцији за новинаре, осврћући се на мисију СЗО-а за утврђивање чињеница о пореклу коронавируса која је стигла у Вухан, за који се сматра да је почетна жаришна тачка пандемије.


Иако је Кина у великој мери успела у својим напорима да заустави вирус својим двомесечним мерама ограничења наметнутим у Вухану на почетку пандемије, недавно је забележила пораст броја нових случајева, пријавивши у петак 130 нових инфекција, што је, међутим, далеко од броја у Америци или Европи.

Сматра се да су пораст глобалних случајева покренули нови мутирани сојеви вируса који су вероватно много заразнији. Нове варијанте коронавируса посебно "захтевају снажне и брзе напоре у истраживању, сарадњи између истраживачких тимова и размени информација", рекао је на конференцији професор Дидиер Хоусин, шеф Комитета СЗО-а за хитне случајеве.

„У трци смо између вируса који ће наставити да мутира како би се лакше ширио и човечанства које мора покушати да заустави његово ширење“, рекао је он.

Извор:Восток/РТ