Русија искључена из експертске групе за изградњу орбиталне станице „Гејтвеј“

25-01-2021 10:07:16 | | фото: © Роскосмос/Иван Вагнер/ vostok.rs |


Представници Русије су искључени из експертске групе за дискусију о изгледима за изградњу орбиталне станице "Гејтвеј", рекао је за РИА Новости извор у руској ракетно-космичкој индустрији.

Према његовим речима, одлука је донета након поновљених саопштења руске стране о недовољној улози у пројекту.


„Представници Русије су искључени из дискусије на ову тему, искључени из слања докумената, дискусија, приступа материјалима“, рекао је саговорник агенције.


Американци планирају да изграде станицу "Гејтвеј" у месечевој орбити. 2017. године "Роскосмос" и "НАСА" склопили су споразум о заједничком раду, али је касније генерални директор руске државне корпорације Дмитриј Рогозин приметио да Москва не може себи приуштити учешће у пројекту, јер јој је додељена недовољно велика улога, а пројекат је назвао проамеричким.

Русији је поверена производња само једног модула станице - пролаза за космичке шетње. САД треба да највише уложе у пројекат. Сходно томе, допринос је узео у обзир улогу земље у пројекту. Рогозин је најавио спремност да учествује у пројекту ако је заснован на принципима једнакости, попут Међународне космичке станице.

Прес служба „Роскосмоса“ је за РИА Новости саопштила, да су последњи пут учествовали на састанку у јуну 2020. године. Био је то брифинг путем интернета са више заинтересованих страна, чији је домаћин била НАСА са шефовима међународних космичких агенција о кључним приоритетима за људско и роботско истраживање Месеца и далеког космоса, укључујући пројекат "Гејтвеј".