Живадин Јовановић: Бајденова честитка Александру Вучићу неуобичајена, непристојна и увредљива

09-02-2021 07:57:22 | | фото: Снимак екрана / Јутјуб Профидизајн/ vostok.rs |

Коментар некадашњег шефа дипломатије Савезне Републике Југославије Живадина Јовановића


Бајденова честитка председнику Александру Вучићу је неуобичајена, непристојна и увредљива.

Неуобичајена зато што се честитке не користе за саопштавање политичких ставова најделикатније природе.

Непријстојна јер пријатељске земље и савезници никада не држе лекције једна – другој о задацима. Када се то, ипак, деси онда је израз хегемоније, а не демократије.


Увредљиво је што све то Бајден чини јавно не схватајући да тиме повређују ране нанетесрбском народу 1999. године и продубљује неповерење, уместо да јача узајамно поштовање.


То што Бајден траже да се Србија помири са отимањем Косова и Метохије и да га призна као независну државу, равно је залагању за безакоње и хаос у Европи и свету. То је став да сила и претње силом буду изнад сваког закона.

То је опасно поигравање силом у новом формату глобалних односа.

Ове старе поруке новог америчког председника упаковане су у подсећања на 140 година дипломатских односа пријатељства и савезништва две земље у два светска рата и на допринос српске дијаспоре развоју и напретку САД.

Фрапантно недостаје осећање да све то више обавезује Бајдена на исправљање грешака његових предходника према Србији и србском народу, него србског председник Вучића који се бори за поштовање Повеље УН и основних принципа међународних односа и легитимних интереса суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Некадашњи шеф дипломатије Савезне Републике Југославије Живадин Јовановић

Беофорум