РТ: САД ће издвојити 2,5 милиона долара за „развој медија и цивилног друштва на Балкану“

15-02-2021 12:37:46 | | фото: © AFP / RT/ vostok.rs |

Амерички Стејт департмент намерава да финансира пројекте за развој цивилног друштва и медија на Балкану. За ове сврхе, оделење планира да издвоји нешто више од 2,5 милиона долара, наводи се у докемну који је РТ имао на увид.


Тако је Биро за демократију, људска права и рад америчког Стејт департмента спреман да издвоји 1,55 милиона долара за подршку организацијама цивилног друштва у Србији, самопроглашеном Косову, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Албанији и Црној Гори.

Очекује се
да ће сви учесници ове иницијативе помоћи таквим организацијама да ојачају своје капацитете и развију вештине и знања „да користе међународне форуме као средство за осигурање одговорности владе“.


Специјалисти ће такође помоћи организацијама цивилног друштва у дизајнирању и спровођењу кампања чији је циљ вршење „мирног притиска“ на владе земаља у којима послују „како би се извршиле жељене реформе на пољу развоја демократије, борбе против корупције и обезбеђујући владавину закона“.

Пројекат, како следи из документа, између осталог, треба да допринесе развоју прекограничне сарадње организација цивилног друштва, као и њиховој интеракцији са страним владама на пољу међународних организација, укључујући ОЕБС и УН .

Стејт департмент издвојиће још милион долара за подршку медијима и развој медијске писмености становништва горе наведених балканских држава.

Тако ће стручњаци који су прошли конкурсну селекцију помоћи „локалним независним медијима“ у побољшању квалитета, релевантности и популарности материјала које објављују „како би повећали обим објективних информација“.

Поред тога, они ће бити регрутовани да „повећају потражњу за објективним, заснованим на чињеницама и поузданим информацијама у локалним заједницама“ ширењем њихове интерне публике.

Све у свему, очекује се да ће иницијатива ојачати капацитет локалних медија за рад у конкурентном окружењу, као и позитивно утицати на способност становника држава региона да препознају и анализирају „независне“ и „висококвалитетне“ информативне садржаје.

Прошле године је саопштено да амерички Стејт департмент планира да издвоји 140 хиљада долара за помоћ балканским државама у борби против „дезинформација“,укључујући руске.

Извор:Восток/РТ