Владика Јоаникије за “Дан”: Бирање Патријарха је саборни, црквени и светодуховски чин од свенародног значаја

17-02-2021 09:15:32 | | фото: © Митрополија црногорско-приморска/ vostok.rs |

Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, уочи Сабора на којем ће бити изабаран нови Патријарх Српске православне цркве, казао је да сви треба да дају допринос да процес бирања протекне законито. Владика Јоаникије је истакао да вјерује да ће саборни ум архијереја пресудно утицати на избор будућег Патријарха СПЦ.



Објасните нам укратко како се владике Српске Православне Цркве припремају за избор свог будућег Патријарха? Има ли међу владикама разних мишљења, несугласица и подјела?


Бирање Патријарха је саборни, црквени и светодуховски чин од свенародног значаја. Сваки учесник тог догађаја треба да слиједи вољу Божију те да процес бирања протекне законито, у највећој братској слози.

Природно је, међутим, да се уочи избора новог Патријарха епископи састају и савјетују, неизбјежно је да буде и различитих мишљења у вези архијереја за које се треба опредјељивати приликом гласања. Како год мислили важно је да желимо онај избор који ће Цркви донијети највише добра и радости, који ће ојачати њено јединство. Кад има добре воље, а не сумњам да ће је бити, неће бити проблем да, уз поштовање прописане процедуре, изаберемо тројицу кандидата за коначни избор будућег Патријарха. И по овоме се види да наш закон унапријед уважава различита мишљења и стремљења која се мање или више задовољавају избором тројице кандидата. Због тога нема суштинског разлога за теже несугласице међу архијерејима.

Кад добијемо тројицу кандидата можемо рећи да смо дали са наше људске стране све од себе. Послије се приступа бирању једног од поменуте тројице са потпуном спремношћу да прихватимо вољу Божију која ће апостолским жребом пројавити новог Патријарха. Цио овај процес од почетка до краја прожима се са богослужењем, молитвама и благодарењем Богу чиме се свједочи и потврђује да се избор Патријарха догађа у највећем садејству Божије и људске воље.

У којој мјери политика може да има утицај на избор будућег Патријарха? О томе се у многим медијима посљедњих дана опширно пише.

- Шта се год пише и говори мислим да ће сви архијереји одлучивати по својој савјести гледајући да угоде Богу и својој Цркви. Да ли ће бити или неће политичког утицаја на рад предстојећег Сабора не знам, али вјерујем да ће саборни ум архијереја просвијетљен благодаћу Светога Духа пресудно утицати на избор будућег србског Патријарха.

Извор: Дан/ Митрополија

КАТЕГОРИЈЕ