„Прогрес“ пристао у ручном режиму на Међународну космичку станицу

17-02-2021 10:34:46 | | фото: Снимак екрана / Јутјуб / Роскосмос/ vostok.rs |


Теретникосмички брод "Прогресс" МС-16 пристао је у ручном режиму на Међународну космичку станицу (МКС), испоручујући храну, резерве азота за надокнађивање цурења ваздуха у модулу "Звезда" и лепљиве подлоге за његово уклањање, преноси Роскосмос.

Летелица је лансирана ракетом "Сојуз" 2.1а 15. фебруара са космодрома Бајконур.Пристајање Прогресс МС-16 на ИСС планирано је у 9.20 по московском времену у аутоматском режиму, али на удаљености од око 20 метара до станице, Центар за контролу мисија у близини Москве дао је команду космонауту Сергеју Рижикову да брод пристане у ручном режиму, што је космонаут и учинио у 9.27 по московском времену.
„Прогрес“ је након тога пристао на модул „Пирс“ руског сегмента Међународне космичке станице, преносе РИА Новости.Космика летелица је до станице испоручила скоро 2,5 тоне терета, укључујући 600 килограма горива за пуњење МКС-а, 420 литара пијаће воде и око 1400 килограма различите опреме и материјала, укључујући опрему за контролу на броду и системе за одржавање живота, медицинску и хигијенску опрему, одећу и материјале за космичке експерименте.