„Немачка би требало јасно да каже САД-у да санкције `Северном току 2` морају бити укинуте“

17-02-2021 01:02:10 | | фото: © РИА Новости / Дмитрий Лельчук/ vostok.rs |


Немачка има право да захтева накнаду штете од Сједињених Америчких Држава због кашњења у изградњи "Северног тока 2", рекао је за РИА Новости посланик Бундестага, званични представник фракције Алтернативе за Немачку за енергетска питања Штефен Котре.

Тако је коментарисао извештаје о почетку преговора између Вашингтона и Берлина о новим могућим санкцијама против гасовода.

"Немачка би требало јасно да каже САД-у да санкције морају бити укинуте. Притисак мора бити повећан, запретити контра мерама и наравно, увести их. Американци одговарају само на притисак. Црвена линија ће се прећи ако се током преговора направе уступци, усљед чега ће потрошачи гаса плаћати још више“, рекао је Котреш.


Према његовим речима, немачки потрошачи већ неколико година преплаћују гориво, јер не могу да добију јефтин гас. Овај рачун износи неколико милијарди евра и мора се представити Американцима, рекао је он. Уверен је да ће само уз помоћ таквих корака „немачка спољна политика бити схваћена озбиљно“.

Он је такође коментарисао предлог шефа Министарства економије Петера Алтмајера да се у Немачкој изграде два терминала за амерички гас и њихово прикључење плати из јавних фондова. Он је ову идеју назвао „највећом дрскошћу према потрошачима“, истичући да они који желе да превозе амерички требају сносити трошкове.

„Немачка влада мора да прибегне претњама, мора да остане чврста, у супротном Американци неће променити свој став“, додао је он.