РТ: Потпуно одвајање од Кине могло би да уништи стотине милијарди у привреди - Америчка привредна комора

18-02-2021 09:02:31 | | / vostok.rs |


Америчке компаније и економија у целини могле би изгубити стотине милијарди долара ако се улагања у Кину преполове или две земље прошире царине, наводи америчка привредна комора у својој најновијој студији.

Ако амерички инвеститори смање удео страних директних инвестиција (ФДИ) у Кини за половину, годишњи капитални добитак могао би им се смањити за чак 25 милијарди долара, објавила је пословно-лобистичка група у истраживању објављеном у среду. Истовремено, смањена инвестиција користиће америчким конкурентима, док би амерички БДП имао једнократни губитак од 500 милијарди долара, наводи се у извештају који процењује потенцијалне трошкове раздвајања две највеће светске економије.


"Раздвајање две велике економије биће скупо", наводи се у саопштењу, додајући да су две нације и даље дубоко повезане. Међутим, у студији се примећује да „потпуно, свеобухватно раздвајање више није незамисливо“.

Америчко-кинески трговински споразум није елиминисао све царине које су уведене у јеку трговинског рата између две државе. Ако се односи даље погоршају, а царине од 25 процената примене на сву двосмерну трговину, то би могло довести до 190 милијарди долара годишњих губитака за америчку економију до 2025. године, саопштила је комора.

Студија је такође проценила да би потпуно раздвајање утицало на проток људи, штетећи приходима од туризма и образовања. Према њеним проценама, ако кинеска потрошња за туризам и образовање падне за половину са нивоа пре пандемије коронавируса, САД би могле да изгубе са 15 на 30 милијарди долара годишње у извозу трговине услугама.

Извештај се такође фокусирао на потенцијалне последице раздвајања у четири индустрије важне за америчке националне интересе. Налази показују да би губитак приступа ваздушној индустрији кинеском тржишту довео до годишњих губитака у производњи од 38 до 51 милијарде долара, односно 875 милијарди долара кумулативно до 2038. године.

Поред тога, губитак удела на кинеском тржишту полупроводника резултирао би губитком производње од 54 до 124 милијарде долара и довео у опасност 100.000 америчких радних места. Само за хемијску индустрију, наметање царина могло би довести до губитака у производњи до 38 милијарди долара и скоро 100.000 изгубљених радних места. Изгубљени тржишни удео медицинских уређаја резултирао би годишњим губитком од 23,6 милијарди долара, док би изгубљени приход током једне деценије могао премашити 479 милијарди долара, саопштила је група.

„Чак и на основу наше грубе процене, можемо видети да су трошкови било чега што се приближава `потпуном` раздвајању непријатно високи“, закључила је Привредна комора. Иако је група додала да ће алтернативни начини суочавања са Кином „допунити било који сценарио раздвајања“, наводи се да ако Вашингтон и даље жели да се суочи са Кином због њене праксе, требало би да се уједини са „партнерима истомишљеницима“ како би умањио трошкове за економију.

Извор:Восток/РТ