Директор „Торлака“ о томе шта би за грађане значила производња руске вакцине у Србији

21-02-2021 04:48:23 | | фото: © РИА Новости / Алексей Куденко/ vostok.rs |

Производња вакцине у Србији на Институту "Торлак" значила би да је она грађанима у сваком тренутку на располагању, контининуитет имунизације никада не би био доведен у питање и они би били превентивно заштићени од појаве ове болести, наводи за РТС директор Института "Торлак" Вера Стоиљковић.


Вера Стоиљковић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да је делегација руских стручњака одобрила да на Институту "Торлак" почне прва фаза производње руске вакцине против коронавируса "Спутњик V".


"Прва фаза обухвата производњу финалног глота и финалног производа, што практично значи пуњење и паковање вакцине. То значи да ће се тај део производног процеса одигравати на Институту 'Торлак'. Којом брзином ћемо ићи зависи од времена које је потребно да се производни погони ускладе са производњом нове вакцине", објашњава Стоиљковићева.

На питање шта нам је све потребно за другу фазу производње која подразумева целокупан процес производње одговара да се још о томе није разговарало.

"За другу фазу потребно је да пре свега започнемо разговоре у вези с тим, ми о томе још нисмо причали то је практично почетак производње ове вакцине. Да би до тога дошло морамо да преузмемо технологију, морамо да направимо нове погоне, да их обезбедимо са опремом и системима и одговарајуће обученим кадром", објашњава директорка Института "Торлак".

Истиче да би производња ове вакцине у Србији на Институту "Торлак" значило да је она увек на располагању грађанима Србије.

"Ми сада имамо среће и захвални смо што имамо вакцине, али не постоји увек могућност страних произвођача да на време обезбеде довољне количине које су нам потребне, пошто они имају посебне листе приоритета којима обезбеђују одређене државе вакцинама. Тако би нашим пацијентима у случају производње домаће вакцине она у сваком тренутку била на располагању, континуитет имунизације никада не би био доведен у питање и они би били превентивно заштићени од појаве ове болести", објашњава Стоиљковићева.

Истиче да би производња вакцини омогућила здравију популацију.

"Што се лекара тиче, њима би такође превентивом односно вакцинисањем становништва посао био знатно олакшан, дошли би до тога да су много мањи напори, много лакше клиничке слике, што би за државу све заједно значило здравију и успешнију популацију", закључила је директорка Института "Торлак".

РТС