Путин: Ниво интеракције, стратешког партнерства и савеза потврђен између Белорусије и Русије

22-02-2021 01:47:51 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Разговори председника Владимира Путина и белоруског лидера Александра Лукашенка одржани су у Сочију.

Путин је приметио да се сарадња одвија на различитим нивоима, укључујући и регионалном.


"Сваке године одржавамо састанке између шефова регионалних управљачких структура. Ово је веома важан посао, јер се на нивоу регионалне интеракције развио значајан обим наших односа. То су економске везе, људске везе" рекао је председник Путин.


Нагласио је да је Русија и даље највећи трговински партнер суседне републике.

„Драго ми је што могу да констатујем да је ниво интеракције, стратешког партнерства, савеза потврђен, а Русија остаје највећи трговински и економски партнер Белорусије - са око 50 одсто смо највећи инвеститор“, рекао је Путин, преносе РИА Новости.

Шеф државе је додао да се укупне инвестиције у белоруску економију процењују на више од четири милијарде долара.

Према речима Лукашенка, готово све „мапе пута“ интеракције Русије и Белорусије спремне су за потписивање. Такође је приметио да је финансијска помоћ коју је Москва пружила Минску била благовремена и важна, те да новац „није бачен“.

Председници су разговарали и о вакцинама против коронавируса.

Лукашенко је најавио развој белоруског лека заснованог на руским технологијама.

"Најефикаснија вакцина је руска. Препозната је у целом свету, без обзира како је неко каратерисао. То је најефикаснија вакцина", рекао је белоруски председник.

Приметио је да би без подршке Русије властима било тешко да организују вакцинацију у републици. Путин је подсетио да ће нове пошиљке "Спутњика V" бити испоручене Белорусији у фебруару и марту.