Борељ: Реакција Русије допринела јединству држава чланица ЕУ

23-02-2021 07:49:46 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ сматра да су резултати његове посете Москви допринели уједињавању држава-чланица и довели до једногласног одобрења проширења санкција Русији у вези са хапшењем Алексеја Наваљног.


Одговарајући на питање како је његова посета Москви утицала на сагласност свих европских министара за покретање процедуре санкција против Русије, Борељ је рекао да је реакција Русије „заиста допринела јединству држава чланица“.

„Можда без онога што се догодило у Москви не би било једногласне одлуке о санкцијама у вези са случајем Наваљни. Понашање Русије показало је свим Европљанима: и онима који су сумњали и онима који су били уверени, да смо да смо данас у односима са Русијом у стању конфронтације, зато што Русија то жели. Било је потребно употребити средства како бисмо показали да не осуђујемо само речима (као што сам то учинио у Русији), већ и предузимамо мере које су нам доступне. Између осталог, први пут је употребљен режим санкција због кршења људских права које смо развили“, рекао је Борељ.

Шеф европске дипломатије је додао да се „ово (проширење санкција) први пут догађа на предлог високог представника (спољне политике ЕУ)“.

Раније је Борељ потврдио да су се министри спољних послова ЕУ на састанку у Бриселу у понедељак договорили да прошире санкције Русији због ситуације око Наваљног.