Интернет и мобилне апликације у служби бољих изборних резултата и бољег избора кандидата

26-09-2016 10:16:27 | | / mojenovosti.com |

Однедавно је кандидатима и бирачима на располагању портал www.izboribih.info иAndroid апликација "Избори БиХ" специјално намјењен промоцији Локалних избора 2016. у Босни и Херцеговини.

2.септембра 2016.године је службено почела изборна кампања која ће трајати све до почетка изборне шутње, односно до 1.октобра 2016.године у 07:00 сати. У том периоду политички субјекти треба да упознају ширу јавност и бираче са својим изборним програмима, кандидатима и свим активностима које планирају подузимати у току кампање.
Портал и андроид апликација су направљени искључиво како би олакшали политичким партијама, колаицијама и кандидатима представљање, а бирчаима боље упознавање са кандидатима на Локалним изборима 2016 и лакше доношење одлуке коме дати свој глас. Све то уз коришћење саврмених Интернет и мобилних технологија које имају све значајнију улогу у свакодневном животу.
Сви изборни актери имају прилику да се овдје представе и промовишу себе и своје кампање. Путем порталаwww.izboribih.infoкандидати могу сами да унесу своје податке. Подаци укључују име и пезиме, кандидата, припадност политичкој партији или коалицији, број кандидата на листи, профиле и странице кандидата на друштвеним мрежама (ФацееБоок, Линкед Ин, Тwиттер, Гооогле Плус, Инстанграм), видео, фотографије, те друге биограрафске податке. Унос података се врши путем линаhttp://izboribih.info/object-submit?sr
Након провјере унесених података од стране администратора портала, врши се њихово одобравање и тиме и њихово публиковање на порталу и на мобилној апликацији.
Бирачи након уласка на портал имају могућност да одаберу општину, потом политичку партију или коалицију, те да добију преглед њихових кандидата. Наакон тога је доступна посебна интенет страница с подацима о сваком кандидату. Поред странице у склопу портала, кандидати добијау и властиту интернет страницу, са властитим подацима, без других садржаја што представља један вид електронске карте кандидата. Садржаје тих страница кандидати и њихови симпатизеери могу да на једноставна начин подијеле путем влеиког броја друштвених мрежа и тако допру до огромног броја гласача.

Неки примјери страница су:
http://izboribih.info/sr/object-view/1902/vulin
http://izboribih.info/sr/object-view/1959/cavic
http://izboribih.info/sr/object-view/1949
Умјесто штампанаја летака који се већином заврше на отпаду и плаката који се цијепју, шарају, кандидати користећи портал Изборибих.инфо и мобилну апликацију не само да користе моћан маркетиншки канал, него дају свој допринос очувању околине и екологије и већ тако исказују друштвену одговрност и своју бригу за заједницу који желе да представљају.
Портал је прилагођен различитим уређајима и резолуцијама, али је и за кориснике мобилних уређаја с најзаступљенијим оперативним системом крирана посебана Андроид апликација "Iзbori BiH" која се може бесплатно презети с Google Paly Store-a (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ionicframework.izbori827307).