Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

14-03-2021 08:06:49 | | фото: © Getty Images / Russia beyond/ vostok.rs |

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.


Останкински торањ је тријумф совјетске архитектуре пост-стаљинске епохе. Занимљиво је да при таквој висини и укупној тежини конструкције (55 000 тона), дубина темеља само 4,6 м.

На висини од 337 м налази се кружни видиковац са подовима од стакла (на неким местима). Такође постоји и отворени видиковац на висини од 340 м који је отворен само лети, пише
Russia beyond.

До видиковца се стиже брзим лифтовима за само 56 секунди.

Има смисла да одете на видиковац само ако је ведро време. Уколико желите да видите центар града из птичје перспективе боље да изаберете неке друге видиковце (на пример, панорама 360 у Москва Ситију), јер се Останкински торањ налази на североистоку Москве и удаљен је од строгог центра града 10 км.

Заједно са телевизијским торњем 1967. године на висини од 328-334 м отворио се тада највиши на планети троспратни ресторан. Ручак у ресторану „Седмо небо“ у то време био је један од најлакших начина да се освоји женско срце. Ресторан се окреће око своје осе и пружа посетиоцима јединствени поглед на Москву.

Све у свему, ако је ведро небо и имате вишак времена, обилазак Останкинског торња је добра идеја.

Корисне информације:

- Видиковац на Останкинском торњу отворен је сваког дана од 10 до 23 сата.

- Цена улазнице: 900-1400 рубљи, а за децу од 7 до 18 година - 600-900 .

- Адреса: ул. Академика Королева, д. 15, корп. 2.

- Како се стиже до Останкинског торња: од станице метроа ВДНХ (наранџаста линија) тролејбусима 9, 13, 15, 37.

- Улаз је забрањен деци до 7 година, трудницама, слабовидим особама са белим штаповима.

Ако желите више информација о Москви и Московљанима, Русији и Русима очима домаћина и професионалног туристичког водича који ради са србским туристима, пређите на Инстаграм налог аутора овог текста -
VODIC.KROZ.MOSKVU

Јулија Горјачева, Russia beyond