Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

21-03-2021 08:31:40 | | фото: © Getty Images / Russia beyond/ vostok.rs |

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“


Када се једне пролећне вечери у Владивосток спустио турбоелисни авион Ан-24, стјуардесе су замолиле да сви путници припреме пасоше које проверава локална полиција. То је била унутрашња авионска линија са острва Сахалин, али је полиција на аеродрому поступала строго по протоколу наслеђеном још од давних совјетских времена када је овај град био седиште Тихоокеанске флоте и као такав је био затворен за странце. Та опседнутост тајношћу и безбедношћу пре десетак година је још увек била присутна, пише
Russia beyond.

Залив Златни рог, Владивосток, аеро-фото снимак.

Данас се Владивосток знатно разликује од онога што је било 2003. године. Пре свега, инфраструктура се развијала великом брзином тако да је ово данас један од најотворенијих и најгостопримљивијих градова у земљи. То је био један од првих руских градова у коме је уведена електронска виза за кратке посете. У граду је у међувремену дошло до великих промена. Између осталог, направљена су два моста кабловске конструкције којима се поноси руски Далеки исток. Житељи Владивостока различито доживљавају те промене. Једни жале за старим добрим временима, други живе као да им је последњи дан, али већина доживљава промене и живот у Владивостоку прилично опуштено и са хумором.

Јапански аутомобили

Сваке године 2. јула, када град слави дан свога оснивања, на сервисима WhatsApp и Viber кружи полушаљиви опис живота у граду онако како га сагледавају његови становници.

На првом месту је констатација да у Владивостоку има више јапанских аутомобила него у било ком граду Русије. И то није претеривање. Заиста на периферији града постоји посебан ауто-пијац који се зове „Зељонка“ или „Зелени угао“ где се продају разни модели јапанских аутомобила и џипова. Занимљиво је да је у тим возилима волан на десној страни иако је у Русији стандард да волан буде са леве стране. У поруци се такође каже да житељи Владивостока савршено познају јапанске брендове и њихове техничке карактеристике. На пример, џип Toyota Land Cruiser најчешће бирају они који се возе беспућима Приморја (подручје у коме се налази Владивосток). „Све што имамо у граду је из Кине, осим аутомобила. Они су из Јапана“, пише у поруци.

Јогунасто време и море

Железничка станица „Владивосток“ у центру Владивостока.

За разлику од других делова Руског далеког истока, у Владивостоку нема много снега. Али то уопште не значи да је клима блага. Чак и по највећој врућини ветар у граду може да вас продува до костију. И онда замислите шта тај ветар може да вам уради у децембру!

Ево још једног бисера: „Сунце сија, ви се сунчате на плажи, а онда изненада удари пљусак. Док стигнете до аута да се сакријете, пљусак је већ прошао и сунце поново греје“. Време је крајње непредвидиво. Магла многима може да поквари излет јахтом на удаљена острва, али има и оних који не могу ујутру да устану када је дан ведар и сунчан!

Један од најпознатијих становника Владивостока је Јевгениј Москаљов. Он са својих 50 и кусур година свако јутро излази на обалу Амурског залива и сунча се, чак и по хладном зимском времену. Лети и плива у заливу.

Житељи Владивостока имају специфичан доживљај мора. Кад се мој пријатељ преселио овамо из Москве хтео је да купи стан са погледом на море. То је по свему судећи зачудило његовог агента за некретнине. „Море је на све стране. Све што треба је да изађете напоље. Зашто баш хоћете да га видите из стана?“, упитао је агент. У поменутој поруци се људи шале и на рачун тог чудног односа према мору. „Многи овде цео живот проживе поред мора, а не умеју да пливају, па чак и не одлазе на плажу“.

Скуп живот и Кина

Становници Владивостока тврде да су у овом граду некретнине најскупље у целој Русији, не рачунајући само Москву и Санкт Петербург, и додају да једнособан стан у граду кошта скупље од виле на Тајланду. Мале плате и високе цене такође су тема поруке која сваке године циркулише у Владивостоку: „Просечна плата је 20.000 рубаља месечно (око 275 долара), а просечна цена аутомобила је око 500.000 рубаља (око 6.700 долара)“.

Па ипак, луксузни ресторани у центру града и јахтинг клубови увек су препуни лепо одевене омладине. Али и то је одражено у поруци: „Половина младих нигде не ради и не студира. Права је загонетка како они тако лепо живе“.

Кинеска роба је на буквално преплавила град – од мобилних телефона до воћа и поврћа. Однос Владивостока и Кине се у протеклих неколико година променио јер је Кина све богатија. „Већи део пословних активности везан је за Кину и скоро сви су овде неколико пута били у Кини“, пише у порукама. Девалвација рубље 2014. године такође је допринела значајном порасту броја кинеских туриста у граду. „Раније смо ми одлазили на јефтин одмор у Кину, а данас Кинези долазе код нас на јефтин одмор“.

Ађај Камалакаран,
Russia beyond