Лондон: Русија и даље представља највећу нуклеарну и војну претњу европској безбедности

22-03-2021 06:37:15 | | фото: © РИА Новости / Константин Морозов/ vostok.rs |


Русија представља претњу, а модернизација руских оружаних снага чини је истовремено и непредвидљивим и вештим играчем, наводи се у стратегији за модернизацију оружаних снага Уједињеног Краљевства, коју је у понедељак објавило Министарство одбране те земље.

"Русија и даље представља највећу нуклеарну и војну претњу европској безбедности. Модернизација руске војске, способност да интегрише све владине активности и апетит за ризиком чине Русију и вештим и непредвидивим играчем", наводи се у документу на 76 страница, назван "Одбрана у конкурентном добу".

Британско министарство напомиње да Русија улаже у подморничку борбену флоту, као и у дубокоморску опрему способну да оштети комуникационе каблове на морском дну. Британци су такође приметили да је Русија створила торпеда способна за испоруку бојевих глава на обале противника.

"Руска Федерација има способност да изводи високо прецизне ударе на великој удаљености и лишава Британију и њене савезнике слободе деловања високоефикасним интернираним системом ПВО. Стога Русија може представљати значајну претњу способности Британије да подржи своје снаге и штите интересе у Европи, источном Медитерану и Блиском Истоку“, наводи се у документу.