Митрополит Иларион: Изузетно важно да светско православље не буде увучено у геополитичке сплетке

23-03-2021 08:01:44 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Стране политичке снаге покушавају да користе верске сукобе у Украјини, укључујући „као инструмент обуздавања Русије“, рекао је у интервјуу за РИА Новости митрополит волоколамски Иларион, шеф Оделења за спољне црквене односе Московске патријаршије (ДЕЦР) Понедељак.


"У расколу и слабљењу православља, у одвајању Руске цркве од осталих братских цркава, политичке снаге су заинтересоване да имају глобални, светски утицај. Сада те снаге покушавају да искористе сукоб у Украјини, укључујући и међурелигијске као инструмент обуздавања Русије“, рекао је митрополит Иларион.


Он сматра да је „потенцијална опасност од овог сукоба, посебно у верској сфери, огромна - даљом ескалацијом биће немогуће контролисати га“.

„Изузетно је важно да светско православље не буде увучено у ове геополитичке сплетке“, рекао је представник Руске православне цркве.

Додао је да Руска православна црква, са своје стране, чини све напоре да обезбеди да се подела у православљу не појача и не доведе до глобалног раскола.

„Настојимо да свој став пренесемо свим локалним црквама, свим православним хришћанима у свету“, додао је митрополит Иларион.

КАТЕГОРИЈЕ