„Из западног правца формирана мрежа центара за вођење како информационих, тако и сајбер операција против Русије“

31-03-2021 08:43:38 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Русија може победити у „менталном рату“ против Сједињених Америчких Држава уколико покаже вољу и ако буде офанзивно нападала слаба места противника, ослањајући се на државну идеологију, рекао је саветник министра одбране Русије Андреј Иљницки.

Он је поновио своју тезу да је Запад, на челу са САД, уз помоћ информационих технологија покренуо против Русије нови тип рата – ментални, чији је циљ победа противника захваљујући утицају на његову самосвест.

„Нападају нас дуж читавог фронта националних интереса. Ако се за време бившег председника САД Доналда Трампа та тактика сводила на режим санкција и других ограничења, на стварање проблема Русији дуж спољних граница – од Украјине и Нагорно-Карабаха до Белорусије, Придњестровља и читавог црноморског региона (погледајте документа 'Ранд' (корпорације која ради за владу САД) од пре три године, где су сви ти сценарији прецизно описани са тачним временом и местом), данас је нешто друго главно –тај рат без војних дејстава против националних интереса Русије данас је прешао већ на територију Русије“, рекао је Иљницки током округлог стола „Информациона политика Русије и заштита историјске правде“ који се одржава у Савету федерације.
Такође је подсетио да је ове године бивши амбасадор САД у Русији Мајкл Макфол у свом чланку за часопис „Форин аферс“ изјавио да је неопходно да администрација актуелног председника САД Џоа Бајдена директно комуницира са руским друштвом како би се супротставила Русији.

Како додаје, дуж периметра Русије, пре свега из западног правца, формирана је мрежа центара за вођење како информационих, тако и сајбер операција против Русије.

У борби за своју будућност, Русија има само једну стратегију победе – деловати нападајући, истиче Иљницки.

„Треба да изаберемо правац тог напада...Као прво, треба разумети о каквом противнику се ради, а као друго треба нападати спојнице, слаба места, схватајући где су фактори силе, а где постоје нека рањива места“, рекао је саветник министра одбране.
Према његовим речима, познато је да су Американцима правила све.

„Па хајде да поставимо своја правила, да нарушимо њихове алгоритме. То нису лозинке, то су технологије, верујте ми“, додао је Иљницки.

Као пример високе ефикасности такве стратегије он је навео ново хиперсонично оружје руског војно-одбрамбеног комплекса, које је „просто декласирало“ америчке одбрамбене системе.

Да би „хипер оружје“ функционисало у савременом хибридном рату потребна је државна идеологија, новац, структуре које ће допунити „нашу изванредну дипломатију“, додао је Иљницки.

Међутим, у основи свега треба да буде воља, жеља за акцијом, закључио је заменик министра одбране.