Влада одобрила продужење споразума између Русије и САД-а о сарадњи у космосу до 31. децембра 2030. године

03-04-2021 02:32:08 | | фото: © Роскосмос/Сергей Кудь-Сверчков/ vostok.rs |


Руска влада одобрила је продужење споразума између Русије и Сједињених Америчких Држава о сарадњи у космосу до 31. децембра 2030. године.


Споразум закључен 1992. већ је продужен четири пута. Овај документ је један од главних правних инструмената који формирају услове за руско-америчку сарадњу у истраживању космоса.


„Споразум између Русије и Сједињених Америччких Држава о сарадњи у истраживању и коришћењу космоса у мирољубиве сврхе биће на снази до 31. децембра 2030. Предлог за његово продужење одобрио је премијер Михаил Мишустин“, наводи се у саопштењу, преносе РИА Новости.

Појашњава се да је одлука претходно разрађена са америчком страном, а поступак продужења биће завршен након размене дипломатских нота.

„Продужење споразума је у интересу обе стране и допринеће ефикасној примени заједничких космичких пројеката“, додаје се у саопштењу.

Према документу, Министарству спољних послова Руске Федерације наложено је да у име Владе да размени ноте које чине споразум, омогућавајући, ако је потребно, допуне приложеног нацрта које нису од суштинске природе.