Москва: На својој територији спроводимо оне мере које сматрамо потребним

06-04-2021 07:13:18 | | фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации/ |


Русија на својој територији предузима оне кораке које сматра потребним, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков поводом оптужби Вашингтона да Москва наводно пребацује трупе ка граници са Украјином.

„На својој територији, наглашавам, на руској територији спроводимо оне мере које сматрамо потребним. И неки амерички сигнали немају никакве везе са тим. Може се рећи да те сигнале у потпуности игноришемо“, рекао је Рјабков.

Рјабков је истакао да Русија одржава контакте са Сједињеним Америчким Државама о Украјини на високом нивоу.


Према речима Рјабкова, Москва је уверавала Вашингтон да су оптужбе да Русија наводно дестабилизује ситуацију на истоку Украјине неутемељене.


„У контакту смо са Американцима. Комуницирамо на високом нивоу“, додао је он.

Како је рекао, америчка страна је изнела Русији своју забринутост, на шта је руска страна одговорила да је та забринутост неоснована.

„И не би требало да брину о томе што, како тврде, предузиме Русија, већ о неприхватљивом понашању Кијева који не само да једноставно не спроводи Мински пакет мера, већ у све пркоснијем облику одбацује саме договоре. Када би се наше америчке колеге тиме позабавиле, то би заиста допринело стабилизацији ситуације“, нагласио је Рјабков.

Раније је командант украјинске војске Руслан Хомчак изнео тврдњу да Русија наводно постепено нагомилава снаге на граници са Украјином, чиме угрожава војну безбедност Украјине.

С тим у вези, портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да су САД упознате са тврдњама представника украјинске војске и да разговарају о томе са НАТО савезницима. Како је рекао, Вашинтон је контактирао Русију због оптужби Кијева.