РТ: Кретање руске војске на граници са Украјином неопходно да би се обезбедила безбедност наше земље - Кремљ

06-04-2021 06:14:41 | | фото: © Alexander Polegenko / RT/ vostok.rs |


Распоређивање војне технике и војника у западну Русију није почетак инвазије на Украјину, рекао је портпарол председника Владимира Путина, већ само нормалан део одбране земље.


Новинари су затражили од секретара за штампу Кремља, Дмитрија Пескова да оправда знатне покрете војске око града Ростова. Један новинар га је питао да ли би се војници могли „изгубити као 2014“, када је Украјина тврдила да су руске снаге „напале“ полуострво Крим.


„Нико није залутао и нико не лута нигде“, одговорио је Песков.

„Руска војска се креће по Русији у било ком смеру за који сматра да је неопходно да би се обезбедила безбедност наше земље.“


Међутим, рекао је званичник, ова размештања не би требало да изазову „најмању забринутост“ код било којих суседних држава, с обзиром да „Русија не представља претњу ниједној земљи на свету“, укључујући Украјину.


Дан раније, Песков је на конференцији за новинаре рекао да су покрети одговор на „појачану активност оружаних снага земаља НАТО-а и појединачних земаља“.

„Ово нас све обавезује да будемо у приправности“, додао је он. Песков је такође саопштио да, иако Русија никада није учествовала у сукобу који је беснео у Донбасу, Москва жели да се избегне да непријатељства „поново заживе“.

Такође је шеф спољне политике ЕУ Жозеп Борељ рекао да са "озбиљном забринутошћу посматра руску војну активност око Украјине". Обећао је "непоколебљиву подршку" Брисела земљи у било ком наводном сукобу.

Кијев инсистира на томе да Русија групише трупе у близини заједничке границе. „Тренутна ескалација Русије је системска, највећа последњих година“, рекао је украјински министар спољних послова Димитри Кулеба.

Линија контакта између кијевских снага и снага република Донбаса, постала је тачка буктања непријатељстава последњих недеља. Прошле недеље Песков је извештаје о гранатирању и растућем броју смртних случајева описао као „застрашујуће“.

Извор:РТ