РТ: Москва одржала хитне разговоре са САД због сукоба у Донбасу, док Украјина наводи да ће вежбе НАТО-а обучити војску за рат са Русијом

06-04-2021 12:15:55 | | фото: © Sputnik / Natalia Seliverstova / RT/ vostok.rs |


Усред страха од погоршања сукоба на истоку Украјине, руске и америчке дипломате одржале су непредвиђене билатералне преговоре у покушају да спрече свеопшти сукоб, за који је Москва упозорила да би могао да представља катастрофу за регион.
Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је новинарима да смо „имали контакт са америчком администрацијом у вези са ситуацијом на Донбасу и исцрпно смо објаснили њиховој страни шта се догађа“. Додао је да западну реторику о Украјини погађа све ратоборнији тон и да „Вашингтон треба да буде забринут за последице ове координисане политике“.

Дан раније, портпарол америчког стејт департмента Нед Прајс упозорио је на извештаје о кретању руских трупа на граници са Украјином, за које су неки у Кијеву устврдили да су претеча инвазије. Додао је да је Вашингтон „отворен за ангажовање са Москвом“ ради спречавања кризе и упутио „позив Русији да се уздржи од ескалационих акција“.

Кремљ је негирао да су покрети трупа у западној Русији припрема за рат, а секретар за штампу Дмитриј Песков рекао је да се војска земље „креће у Русији у било ком смеру који сматра неопходним да би се осигурала безбедност наше земље“. Додао је да су размештања у контексту „повећане активности оружаних снага земаља НАТО-а и појединачних земаља“.

Током викенда, украјински представник у преговорима о будућности Донбаса рекао је да се војни блок под вођством САД-а припрема за потенцијални сукоб са Русијом. „Почела је велика вежба НАТО-а под називом `Бранилац Европе 2021`“, рекао је Алексеј Арестович, додајући да „ово у основи значи одбрана Европе“. Изасланик је рекао да ће се вежбе фокусирати на подручја „од вода Балтика до Црног мора, отворено речено, оружане конфронтације са Русијом“.

Као део ратних игара, очекује се да ће Европа видети највеће размештање америчких снага од почетка 21. века. Учествоваће око 20.000 америчких војника, заједно са контингентом од 17.000 припадника држава чланица НАТО-а и нечланица попут Украјине.

НАТО је саопштио да вежбе „пружају прилику за промоцију предности НАТО партнерстава у повећању безбедности и стабилности“. У званичном саопштењу за прошлогодишњу вежбу мањих размера наведено је да ће ојачати „спремност и способност Савеза да се распореди и одлучно одговори на било ког противника у мултинационалном сукобу великих размера, високог интензитета ... извршавајући велике копнене операције против противника у Европи“.

Извор:РТ