Песков: Безбедност и судбина Руса, укључујући и оне у Донбасу, безусловни приоритет Русије и председника Путина

07-04-2021 08:27:07 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Приступање Украјине НАТО-у погоршаће унутрашње украјинске проблеме, а за становнике република Донбаса то чланство је „веома неприхватљива перспектива“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Веома сумњамо у то да ће то помоћи да се Украјина некако избори са својим унутрашњим проблемом. Са наше тачке гледишта, то ће само још више погоршати ситуацију због тога што, говорећи о приступању НАТО-у, ни на који начин не треба игнорисати мишљење људи. А ако питате неколико милиона људи у самопроглашеним републикама за мишљење, схватићете да је такво чланство у НАТО-у за те људе веома неприхватљива перспектива“, рекао је Песков.

Говорећи о ситуацији у Донбасу, Песков је рекао да није задовољавајућа, али најважније је да не буде провокација са украјинске стране.

„Најважније је да украјинска страна не планира провокације. Сви ви знате да је председник Русије Владимир Путин одржао телефонски разговор са немачком канцеларком, госпођом Ангелом Меркел и француским председником, господином Емануелом Макроном, током кога је веома детаљно изложио наше забринутости и објаснио зашто је ситуација алармантна. Наша забринутост је исказивана и другим престоницама и ситуација би заиста могла бити боља“, рекао је Песков.

Он је нагласио да су безбедност и судбина Руса, укључујући и оне у Донбасу, безусловни приоритет Русије и руског председника Владимира Путина.

Раније је председник Украјине Владимир Зеленски разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом о ескалацији ситуације у Донбасу, нагласивши да је НАТО "једини пут за окончање сукоба у Донбасу".