РТ: Русија развија план финансијске борбе у случају напада Запада на економију или санкције против државног дуга

07-04-2021 09:11:25 | | фото: © Getty Images / Jeffrey Coolidge / RT/ vostok.rs |


Москва се припрема да одговори на нови талас потенцијалних економских и финансијских санкција САД-а, мерама дизајнираним да ојача своју валуту, одржи редован ток плаћања и осигура да земља може да одржава своје пословање као и обично.


„Очигледно постоји намерна рачуница да се створи токсична атмосфера око руских хартија од вредности како би се смањио њихов инвестициони потенцијал“, рекао је заменик министра спољних послова Александар Панкин за РИА Новости.


„Ова могућа нова ограничења државних обвезница мач су са две оштрице и очигледно би наштетила америчким финансијским институцијама“, рекао је Панкин

„Али одавно смо се навикли на чињеницу да су љубитељи једностраних рестриктивних мера престали да брину о свом губитку посла или својих грађана.“

Као одговор, рекао је он, Москва ради на „развоју мера у случају било каквих даљих непријатељских корака против руског државног дуга“. Додао је да ћемо, „као и увек, реаговати уравнотежено и на адекватан начин, почев од принципа одржавања стабилности руске економије и финансијског система“.

Више руских званичника је раније саопштило да земља истражује развој система који би био пандан међународном механизму за плаћање - SWIFT. Већ неколико година западни аналитичари расправљају о идеји да би руски бизнис могао бити избачен из платформе.

Упитан да ли би ово могло ускоро да постане стварност, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да „не можемо искључити ниједну од потенцијалних претњи. Ове акције су неразумне и непредвидиве, па нас, наравно, ова ситуација обавезује да будемо у приправности“.

Током састанка са кинеским колегама прошлог месеца, министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да су „Сједињене Државе прогласиле својом мисијом да ограниче могућности технолошког развоја и Руске Федерације и Народне Републике Кине“. Додао је да долар више не треба да буде одређен као приоритетна валута међународних тржишта, те да две државе треба да се одмакну од употребе „међународних платних система под контролом Запада“.

У марту је америчка влада увела пакет нових санкција против руских званичника и предузећа због наводног тровања и накнадног затварања Алексеја Наваљног. Од тада су односи Москве и Вашингтона додатно опали, а амерички председник Џо Бајден покренуо је сукоб медијским интервјуом у којем се сложио да је његов руски колега Владимир Путин „убица“. Две државе су сада укључене у дипломатске дискусије на високом нивоу због напете ситуације на истоку Украјине.

Извор:РТ