РТ: ЕУ добродошла у ново „Велико евроазијско партнерство“, наводи Москва... ако Брисел види вредност у окретању ка Истоку

07-04-2021 03:03:42 | | фото: © Sputnik / Russian Foreign Ministry / RT/ vostok.rs |


Нова коалиција земаља коју је промовисао руски председник Владимир Путин могла би да се креће од европске атлантске обале до Јапанског мора, након што је Москва саопштила да ће бити отворена за све земље широм Евроазије које желе да учествују.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да би та групација била далеко од ексклузивног клуба. Уместо тога, „иницијатива председника Путина за стварање Великог евроазијског партнерства односи се на стављање уједињења на дневни ред“.

Лавров је рекао да ће учешће бити „отворено за све државе континента“, укључујући чланове Евроазијске економске уније, Асоцијације држава југоисточне Азије и, „под условом да су заинтересоване, Европске уније“.

Иако се детаљи о томе како би предложени блок могао функционисати тек требају објавити, Лавров је рекао да је он дизајниран да промовише међусобну повезаност и економску конкурентност, истовремено радећи на изградњи мира и стабилности на највећој светској копненој територији.

Стварање Великог евроазијског партнерства први пут је предложено 2016. године, а Путин га је раније описао као „флексибилан, модеран пројекат, отворен за друге учеснике“. Идеја је упоредива, рекао је председник, са постојећим међународним блоковима, као и са кинеском Иницијативом један појас један пут, која је дизајнирана за постављање трговинских мрежа од Пекинга до јужне Европе.

„Посвећени смо спровођењу билатералних и мултилатералних инфраструктурних пројеката који ће повезати наше економије и тржишта“, рекао је Путин 2017. године, као део корака за земље потенцијално заинтересоване за пријаву у партнерство.

Односи Москве и Брисела погоршали су се последњих месеци, а ЕУ је објавила пакет санкција против руских званичника за које тврди да су одговорни за притварање Алексеја Наваљног. Мере су такође циљале оне за које се сматра да су криви за накнадна наводна „кршења људских права“ током полицијских протеста одржаних у његову подршку.

Раније ове године Лавров је рекао да је блок годинама у процесу прекида веза са Русијом. Говорећи на конференцији за штампу у марту, рекао је да је Брисел „досљедно уништавао све механизме без изузетка који су постојали на основу споразума о партнерству и сарадњи“.

Извор:РТ