РТ: Израел саопштио да Међународни кривични суд да нема овлашћења да истражује злочине на палестинским територијама

09-04-2021 09:22:30 | | фото: © AP / Peter Dejong / RT/ vostok.rs |


Тел Авив је формално одговорио на планове Међународног кривичног суда (МКС) да истражи могуће ратне злочине на окупираним палестинским територијама, тврдећи да трибунал нема јурисдикцију над Израелом.


"Израел је одлучио да одговори на обавештење које је послао Међународни кривични суд и јасно стави до знања да делује без надлежности да то учини", саопштио је кабинет премијера Бењамина Нетанијахуа.


„Штавише, треба напоменути да је Израел земља која поштује законе и која је способна да спроведе сопствену истрагу."


Израел је добио рок до 9. априла да одговори на писмо обавештења МКС-а послато 9. марта и требало је да саопшти да ли ће покренути сопствену истрагу потенцијалних ратних злочина на Западној обали, у источном Јерусалиму и у појасу Газе.

Јеврејска држава није страна Римског статута који је створио суд са седиштем у Хагу, који истражује тешке злочине, укључујући геноцид и злочине против човечности.

Палестинци су саошптили да ће сарађивати са Међународним кривичним судом и послали су званични одговор суду по том питању.

Главни тужилац МКС-а Фатоу Бенсоуда је саопштила прошлог месеца да ће суд истражити наводне ратне злочине још од 2014. године, када је у Гази избио насилни сукоб између израелске војске и палестинске милитантне групе Хамас.

Коментари Бенсоуде уследили су након што је МКС утврдио да има јурисдикцију над палестинским територијама Газе, Западном обалом и источним Јерусалимом, за које међународна заједница сматра да су окупирани од стране Израелаца.

Извештај Независне истражне комисије УН-а о сукобу у Гази 2014. сугерише да су и палестинске и израелске оружане групе починиле ратне злочине током 51-дневног сукоба 2014. године.

У сукобу, који је обухватио ракетне и артиљеријске нападе, на палестинској страни је убијено 2.251 особа, од којих су 1.462 цивили, док је 67 војника и шест цивила убијено на израелској страни, наводи се у извештају.

Извор:РТ