Крајем маја производња руске вакцине на „Торлаку“

16-04-2021 08:30:47 | | фото: © РИА Новости / Владимир Трефилов/ vostok.rs |


Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Руском Федерацијом Ненад Пoповић изјавио је данас да је планирано да се у првом периоду на "Торлаку" произведе четири милиона доза вакцина "Спутњик".


Поповић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) рекао да је на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" напуњено по 3.000 бочица компоненти 1 и 2 вакцине "Спутњик".

По 1.100 од сваке компоненте се шаље у Москву на Институт "Гамалеја", где ће бити 21 дан и специјалисти ће анализирати компоненте и донети одлуку о томе да ли је "Торлак" спреман да отпочне производњу, објаснио је он.

Према његовим речима, уколико све буде како треба, крајем маја ће отпочети производња.

Супстанца која ће се допремати у "Торлак" биће из "Гамалејe" и она ће на специјалан начин бити транспортована у Београд, навео је министар и изразио наду да ће почетком јуна бити вакцинисани први грађани вакцином направљеном у Србији.

Он је подвукао да ће се у наредном периоду са стручњацима из Русије радити на студији изводљивости шта је све потребно "Торлаку", истичући да је у посету Србији позвао министра индустрије и трговине Руске Федерације Дениса Мантурова када на "Торлаку" отпочне производња цепива.