Патрушев: Одлучите сами може ли се Америка данас назвати демократијом

01-05-2021 07:53:26 | | фото: © РИА Новости / Григорий Сысоев/ vostok.rs |


Демократске државе се не мешају у унутрашња питања других суверених земаља, а њихове нове власти не „прецртавају“ одлуке својих претходника због личних антагонизама. Ове тезе се морају узети у обзир када се одговара на питање да ли је демократија у САД као што је била, рекао је секретар Савета за безбедност Русије Николај Патрушев.

„Демократске земље се не баве уценом и претњама према другим сувереним земљама, не мешају се у њихова унутрашња питања. Оне не крше међународно право, не примењују војну силу и економске санкције мимо УН “, навео је Патрушев у интервјуу за лист „Аргументи и факти“.

Према његовим речима, демократије такође не угрожавају људска права и не ограничавају слободу говора на својој територији и у иностранству, оне не покушавају да искористе расизам свих врста у циљу решавања унутрашњих проблема, нити покушају да на своју страну преведу екстремисте и терористе због неких геополитичких циљева.
Не дозвољавају транснационалним корпорацијама да се мешају у рад владе, намећући држави и друштву своје интересе, као и да на друштвеним мрежама блокирају легитимног шефа државе.

„Одлучите сами може ли се Америка данас назвати демократијом“, рекао је Патрушев.

Он је такође додао да умешаност Фонда Џорџа Сороша, познатог спонзора "обојених револуција", у уличне немире у Америци, после убиства Џорџа Флојда, није случајна.

„Али, као што је познато, како сејеш, тако и жањеш. Тај Фонд нема намеру да мења своје планове, штавише намерава да их постави на системску основу. Сорош и његови сарадници раде у правцу тога да сами успостављају критеријуме према којима ће се државе проглашавати непожељним, са свим пратећим последицама“, упозорио је руски званичник.

Он додаје да верује да није далеко време када ће Запад уводити санкције и чак изводити војне нападе на суверене земље на бази препорука из извештаја НВО.

Нешто слично већ је виђено у Сирији, рекао је он, где је бомбардовање извршено после извештаја „Белих шлемова“.

„Не допустити такво безакоње – то је данас главни задатак суверених држава које нису спремне да живе по правилима наметнутим споља“, истакао је он.

Патрушев је такође рекао и да Русија нема разлога да подрива основе америчке државности.

Упитан како види једну од главних примедби Вашингтона да Русија наводно поткопава америчку демократију, Патрушев је одговорио:

„Немамо разлога то да радимо. То раде америчке елите.“