Америчко руководство намерава да „штити своје интересе као одговор на поступке Русије“

13-05-2021 09:14:46 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са министром спољних послова Сергејем Лавровом и саопштио да америчко руководство намерава да штити своје интересе као одговор на поступке Русије, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.


„Државни секретар и руски министар разговарали су о предстојећем министарском састанку Арктичког савета, током кога ће се састати предстојеће седмице, а такође о могућности сарадње током председавања Русије Арктичким саветом“, наводи се у саопштењу.


Истиче се да је током разговора Блинкен „потврдио одлучност председника САД Џоа Бајдена да чврсто брани интересе САД-а као одговор на поступке Русије који штете њима и њиховим савезницима“.


„Он је позвао Русију да ослободи Пола Вилана и Тревора Рида како би они могли да се врате кући својим породицама. Државни секретар је представио руском министру преглед америчке политике према Северној Кореји и стране су саопштиле да намеравају да наставе да разговарају о питањима од обостраног интереса“, додаје се у саопштењу.