РТ: Свет мора да изврши притисак на Израел да оконча свој „убилачки напад на Газу“, каже Роџер Вотерс

14-05-2021 12:07:03 | | Газа, фото: © Reuters / Suhaib Salem / RT/ vostok.rs |


Светске владе морају престати са сваком војном помоћи Израелу и захтевати окончање његовог "свирепог" напада на Газу, рекао је суоснивач Пинк Флоида Роџер Вотерс за РТ, усред оштре ескалације насиља у палестинској енклави.


Упитан да ли очекује да ће Тел Авив ускоро зауставити офанзиву након петог дана борби између израелских снага и палестинских милицијских група са седиштем у Гази, Вотерс је изразио песимизам, рекавши да ће се напад завршити само под притиском од међународне заједнице.


„Уколико се не изврши притисак на израелску владу да заустави њихов свирепи, убилачки напад на Газу, неће се зауставити сами од себе. Њихова воља неће изненада нестати, неће изненада променити политику“, рекао је Вотерс, додајући да би укидање војне помоћи требало да буде међу првим ставкама.

"Међународна заједница, коју представљају њене владе, а сада посебно говорим о западним владама, требало би да укину сву војну помоћ Израелу."





Ескалација насиља почела је у понедељак након неколико дана жестоких протеста због планираних деложација палестинских становника источног Јерусалима, који су наишли на оштре полицијске акције са стотинама повређених. Хамас је покренуо ракетни напад на израелске градове почев од понедељка вече, праћен стотинама ваздушних напада израелских снага на Газу. Више од 100 Палестинаца је погинуло, а међу њима и 28 деце, поред шест Израелаца, укључујући једног војника и једно дете.

У четвртак вече, израелска војска је саопштила да појачава своје операције против Газе, покрећући копнене нападе истовремено одржавајући сталне ваздушне нападе, који су имали за циљ бројне високе објекте широм енклаве, укључујући станбене објекте и медијске канцеларије. Израелска војска тврди да је погодила седишта Хамаса и ликвидирала низ високих званичника.

Говорећи о дугорочној перспективи тренутне ситуације у Гази, која је и даље под израелском блокадом, као и окупираном Западном обалом, Вотерс се наводи да је ситуација једноставно "неодржива".

„То није будућност која би могла опстати. Јавно мњење се мења широм света, великом брзином сваке године“, рекао је Вотерс, додајући да „по мом мишљењу, глобално цивилно друштво им неће дозволити да се извуку из тога.

Та промена можда неће доћи за време тренутне америчке администрације, с обзиром да Џо Бајден није показао интересовање за промену изузетно блиских односа Вашингтона са Тел Авивом, наводи Вотерс.

„Оног тренутка када је инаугурисан за председника Сједињених Држава, рекао је да је највећи пријатељ кога је Израел икада имао. Наставиће да им даје војну помоћ у износу од 3,8 милијарди долара годишње и неће премештати америчку амбасаду из Јерусалима у Тел Авив где јој је место.

"У ствари, он уопште неће ништа променити. Неће предузимати никакве мере... једноставно је рекао да је то карт-бланш. ‘Ради шта хоћеш, убиј их све ако желиш.’ Џоа Бајдена не занимају људска права."



Извор:РТ