РТ: Бивши шеф Мосада наговестио да би Израел могао стајати иза експлозије у иранском нуклеарном постројењу и убиства војног научника

11-06-2021 01:45:07 | | фото: © AFP / IRIB NEWS AGENCY; © Reuters / Gali Tibbon./ v |


Говорећи након пензионисања прошле недеље, Јоси Коен је искористио интервју да наговести да би Израел могао стајати иза експлозије у иранском нуклеарном постројењу и атентата на једног од нуклеарних научника, те је упутио упозорење Техерану.


Прошлог јула, иранско нуклеарно постројење Натанц било је на мети експлозије која је пробила напредни склоп центрифуге, а Техеран је потом оптужио Израел да стоји иза напада. Такође, слична експлозија почетком ове године потпуно је уништила електроенергетски систем у другом иранском подземном нуклеарном постројењу.


У новембру 2020. године ирански нуклеарни програм претрпео је још један ударац, када је један од његових најбољих нуклеарних научника, Мохсен Фахризадех, убијен митраљезом на даљинско управљање. Поново је Мосад оптужен да је одговоран за напад, а ирански министар спољних послова Џавад Зариф изјавио је да иза стоји „озбиљна индиција“.


Разговарајући о два инцидента, Коен, који је био директор Мосада од 2016. до прошле недеље, сугерисао је да је иза напада стајала његова агенција, мада ни није јасно признао.

"Ми врло јасно [Ирану] кажемо - нећемо вам дозволити да набавите нуклеарно оружје. Шта не разумете?"

Говорећи о атентату на Фахризадеха, Коен је признао да је ирански научник био циљ прикупљања обавештајних података од стране Мосада „дуги низ година“, пошто је Израел „највише забрињавао“ његов рад на нуклеарном програму Техерана. Потом је новинар саопштио да „Јоси Коен не може преузети одговорност за ове акције, али његов лични потпис је на целој операцији.

Међутим, бивши шеф Мосада се похвалио да објекат Натанц не „изгледа као некада“, након што је експлозија оштетила његове центрифуге. Новинар Илан Дајан је детаљно објаснио о томе како је израелска служба унела експлозив у објекат, мада његове тврдње нису јавно потврђене у Тел Авиву и није јасно одакле му те информације.


Поред својих коментара на нападе, Коен је наизглед упутио отворени позив свим иранским научницима који би можда желели да напусте техерански нуклеарни програм, наводећи да је Израел понекад пружао излаз онима који су "били спремни да промене каријеру".

Иако је Мосад обично познат по својој дискрецији, Коен је искористио прилику да упути упозорење Ирану и научницима који раде у његовом нуклеарном програму да ће бити мета ако наставе са својим активностима.

Користећи интервју за директно обраћање иранском руководству, Коен је изјавио да се служба „инфилтрирала“ и да Израел посматра активности, те да је „ера лажи готова“.

Коенова замена у Мосаду, Дејвид Барни и израелска влада нису одговорили на интервју нити потврдили умешаност агенције у нападе. Иран такође није одговорио на коментаре бившег шефа Моссада.

Извор:РТ