Борис Јељцин је имао пратњу „стотина“ агената Ције који су му говорили како да управља Русијом, тврди бивши председник парламента

12-06-2021 12:22:09 | | фото: © Getty Images / Ron Sachs / RT/ vostok.rs |


Први руски председник, Борис Јељцин, био је окружен „стотинама“ агената Ције који су му говорили шта да ради током свог мандата на месту председника, каже Руслан Хасбулатов, некадашњи председник руског парламента.


Говорећи за радио станицу "Говорит Москва", Хасбулатов је устврдио да је Јељцинова пратња била пуна Американаца. како наводи, и
забран је за председника 1991. године уз помоћ Вашингтона, те да још увек није познато у којој мери су САД "имале глас у његовом уху" током целог његовог председовања.

„Мора да је било стотину [запослених у Цији]“, рекао је Хасбулатов. "Они су све одређивали." Такође је додао да је након победе на председничким изборима, Јељцин послао безбедносне званичнике и шефове оделења у САД како би их Американци „прегледали“ и „донели закључке“.

Изјава Хасбулатова долази након што је бивши руски потпредседник Александар Рудској рекао за "Ленту" да је 12 стално запослених припадника Ције помогло у спровођењу значајних тржишних реформи Јељцин-Гајдар, систематски демонтирајући централно планирани економски систем и водећи земљу у шок капитализам. Рудској је такође устврдио да је једном значајном приликом чуо Јељцина како разговара са странцем са страним нагласком.

Међутим, према Хасбулатову, сви су знали за Рудскојеве везе са САД-ом, а амерички званичници су чак утицали да бивши председник замени знатан број његових именованих.

„У целини, Рудској је потпуно у праву - странци су саветовали Јељцина“, наставио је он.

„Овде нема тајне и велики број људи зна за то. Немам ниједну детективску причу о прислушкивању, али, генерално, добро је познато. Јељцин се врло блиско саветовао о свим кадровским питањима са страним представницима.“

Јељцин је напустио функцију 1999. године, али не пре него што је створио хиперпредседнички систем, одузевши власт непријатељском парламенту и уклонивши готово све провере и равнотеже. Овај потез подржао је Вашингтон, који се надао да ће Комунистичка партија остати ван власти у новоформираној руској држави.

У данашње време Јељцин има мешовито наслеђе, а многи Руси верују да је пијанац који је земљу продао западним капиталистима. Међутим, у иностранству су га упоређивали са револуционарима попут Нелсона Манделе, Пољака Леха Валесе и Вацлава Хавела, а бивши амерички председник Бил Клинтон га је чак упоредио са Абрахамом Линколном.

Извор:РТ