Шојгу: Опредељени смо за наставак пружања помоћи у јачању капацитета Војске Србије

24-06-2021 08:36:38 | | фото: © Министарство одбране Србије/ vostok.rs |

Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић састао се данас са министром одбране Руске Федерације генералом армије Сергејом Шојгуом, на чији позив борави у Руској Федерацији и учествује на 9. Московској конференцији о међународној безбедности.

Министар Стефановић истакао је да је сарадња Србије и Русије у области одбране на историјском максимуму, док је министар Шојгу поручио да је Русија заинтересована за даљи развој билатералне сарадње и пружање помоћи у јачању капацитета Војске Србије.

На почетку састанка министар Стефановић истакао је да му је изузетно драго што се у музејском комплексу "Пут сећања" надомак Москве налази и грумен српске земље са Гробља ослободиоцима Београда и да је то важна симболичка порука заједничке борбе наших народа против фашизма.

"Србија ће учествовати у изградњи споменика србском војнику, коју сте предложили, и биће нам, наравно, велика част да будемо део тога. Када је реч о нашој војно–војној сарадњи, она напредује заиста добрим темпом и у овој години планирамо укупно 91 заједничку активност. У Србији су недавно били генерали Панков и Фомин, који су присуствовали вежби у којој је руски Спецназ учествовала са нашим специјалним јединицама и заиста су били одлични у садејству", рекао је Стефановић, који је овом приликом упутио позив министру Шојгуу да посети Републику Србију.

Министар Шојгу подсетио је на заједничку историју Русије и Србије и наших народа, и посебно на њихов допринос у борби против фашистичког зла.

"Сматрам да Република Србија данас води самосталну политику. Подсетио бих да само јаке оружане снаге гарантују независност једне земље. Ми смо опредељени за наставак развоја билатералне сарадње наших земаља и пружање помоћи у јачању капацитета Војске Србије", рекао је Шојгу. Он је поздравио учешће Војске Србије на "Међународним војним играма 2021", које нису, како је оценио, само такмичење већ и приказ врхунске оспособљености и готовости припадника оружаних снага. Такође је навео да се заједничким вежбама припадника наше две војске, осим приказа обучености, потврђују и наши пријатељски односи на терену.

У изјави за медије након састанка Стефановић је рекао да је за делегацију Републике Србије учешће на 9. Московској конференцији о међународној безбедности важно.

"Она је прилика да отворено разговарамо о свим питањима безбедности и изазовима који се дешавају, не само у Европи чији смо ми део већ и у свим деловима света. Имао сам прилику да са министром одбране генералом Шојгуом разговарам о јачању наше сарадње. Сарадња између Русије и Србије изузетно је добра, рекао бих на историјском максимуму, али се ми трудимо да она у војно–војној и војнотехничкој области буде и боља у наредном периоду", рекао је Стефановић. Он је истакао и значај заједничких обука и војнообразовне сарадње, које су један од фокуса у сарадњи сваке војске која размишља о свом унапређењу.