Герасимов: За Запад приоритет стварање једнополарног света

24-06-2021 09:07:56 | | фото: © РИА Новости / Вадим Савицкий/ vostok.rs |


Начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације Валериј Герасимов је
на Московској конференцији о безбедностисаопштио да су приоритети Запада након распада СССР-а постали формирање униполарног света, постизање војне надмоћи и примена војне силе у циљу унапређења личних интереса. Како каже, оружани сукоб у Југославији је један од примера такве политике.

Герасимов је рекао да, поред Југославије, пример такве политике представљају и сукоби у Ираку, Авганистану, Либији, као и Сирији.

„Распад СССР је довео до промене погледа колективног запада на питања глобалне безбедности. За Запад је приоритет у овим новим условима стварање једнополарног света са циљем постизања војне надмоћи и примене војне силе зарад остварења сопствених интереса“, рекао је Герасимов.

Герасимов је навео да САД иступају из међународних споразума о контроли наоружања покушавајући да на тај начин уклоне било какве препреке када је реч о развоју сопственог наоружања.

Он је рекао и да је Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања данас једини споразум о одржању стратешке стабилности у свету.

Према његовим речима, продужењем СТАРТ 3 стварају се услови за наставак дијалога о будућем механизму контроле нуклеарног наоружања, узимајући у обзир нове факторе који одређују стратешку стабилност.

„Један од тих фактора је стварање перспективног оружја, пре свега високопрецизног, хиперсоничног и кинетичког оружја, као и ударних беспилотних система чиме се брише граница између потенцијалног нуклеарног и конценционалног оружја“, објаснио је он.
Он се осврнуо и на активност НАТО снага у близини граница Русије, рекавши да је она знатно повећана и да представља провокацију, што ствара предуслов за појаву инцидената.

„Бродови опремљени високопрецизним ракетама великог домета практично стално су активни на Црном и Балтичком мору, а авиони извиђачке, патролне и ударне авијације, као и дронови обављају летове. Активности америчких бродова и њихових савезника очигледно представљају провокацију“, рекао је Герасимов.