Захарова: Русија посвећена савезничким односима са братском Белорусијом, јачаћемо нашу колективну отпорност на спољни притисак

24-06-2021 10:48:08 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Нове санкције ЕУЕвропске уније против Белорусије је мешање у унутрашње послове Минска, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова. Додала је да ће Русија сразмерно одговорити на укључивање руских држављана на незаконите санкционе спискове против Белорусије.

„Солидарни смо са нашим белоруским савезницима у категоричном неприхватању незаконитих ограничавајућих мера које уводе западне земље кршећи међународно право. Такозвани четврти санкциони пакет који је Савет ЕУ усвојио против Белорусије 21. јуна је мешање ЕУ у унутрашња питања суверене државе“, рекла је Захарова.

„Русија је посвећена савезничким односима са братском Белорусијом, и убудуће ћемо координисати наше напоре у интересу јачања државног суверенитета, осигуравања националне безбедности наших земаља, јачаћемо нашу колективну отпорност на спољни притисак и политике обуздавања. Што се тиче укључивања лица са руским држављанством на незаконите санкционе спискове, притом под потпуно гнусним и неразумним изговором, тај корак, као и пре, неће остати без сразмерног одговора“, изјавила је Захарова.